Gugur

Saya bleeding dan dsahkan gugur...doktor kata rahim saya bersih dan saya dbnarkan balik kerana tidak perlu dcuci....masalahnya saya maseh cek sediri dan UPT saya double line....ape perlu saya buat???saya buntu....saya bukan xredha tp saya nk kan jwpan pd UPT tu....hati saya kuat mgatakan kandungan saya maseh ade sbb perut saya pon maseh besar

15 Balas

salam takziah sis. saya dah pernah gugur ritu. memang kalau baru lepas gugur upt still tunjuk positif. especially kalau baru lagi. dia akan makan masa untuk hcg hormon tu hilang depend on kandungan berapa weeks. macam saya 6 weeks haritu dekat 3 minggu kot baru hilang betul2. sis try test 2 ka 3 minggu lagi line mesti makin pudar. jangan sedih ya sis. akan ada rezeki lain. saya pregnant semula lepas sebulan gugur. orang gugur senang lekat semula cuma pastikan jaga kesihatan elok2 supaya next time kandungan akan lebih kuat. folic acid jangan tinggal.

klau doktor dh sahkan mmg rahim dh kosong,mknanya mmg xde apa2 dh tu sis..upt naaik double line sbb masih ada hormon pregnant lg..sy dlu lps gugur dlm sbulan jugak la bru hilang double line tu..tp tiga bulan lps tu pregnant balik..sis jgm putus asa ya..insyaAllah nnti ada lg rezeki tu..slalunya org yg gugur ni mudah utk lekat balik..

Dulu sy gugur . Bila chck upt mmg +ve . Mula2 masih mnghrp lagi wlaupun dah buat d&c . Tp cuba yakinkn diri terima knyataan . Makin hari upt makin kabur smpai jd -ve . Amik masa 2 mnggu lebih jgklah upt tu nk turn -ve .

Takziah sis. Sy pun pernah alami perkara sama, lepas dnc masih double line bila buat upt, tp lama2 dia akan hilang, lepas 2-3 minggu terus jd single line. In sha Allah ada rezeki lain lepas ni

Sbr ye sis..in shaa Allah nnt akn ada rezeki lg..Allah tu maha pemurah..jgn berhenti meminta dan berusaha...blh sy tahu,sis gugur bila ye?n dah brp weeks?

5y ago

6 weeks.....bile gugur mmg xde ketulan darah atau sarung yg akan jatuh ke??

Tp ade kawan akk pon kena mcm then selang seminggu dia cek upt still hamil lagi....kalau mcmtu xpelah kan....alhamdulillah....

Hormon hcg still ada, sbb tu bila test still double line..after sebulan, biasanya akn hilang dh hormon hcg tu

Mmg mcm tu... nnt dye akn back to negative balik... hormon dlm bdan msh hormon org mgandug

sy biasa baca.. double line sbb hormon tuh msih ada.. then akan bkurangan

Sabar yea sis. Ade lgi rzeki sis dikemudian hri. Kuatkan semangat☺