prgnant boleh makan panadol ke?

saya baru tahu saya prgnant hari ni, saya demam dh 5hari, 2hari lepas saya mkn 2x panadol (dlm 4biji la)mkn panadol pastu mnum air 100plus,bahaya tak ye untuk kandungn? ikut kn kandung sy skrg 7weeks, 1mggu yg lepas saya ada test upt tapi negatif,hari test postif,tu yg tak sangka demam sebab prgnant..

7 Balas

Tak makan kira halal je la 🤪 paracetamol safe for pregnant lady cuma ikut dosage yg doc tetapkan la. Air gas tu Boleh je minum xde la kata haram terus minum cuba org tak bagi sebab 1 manis. 2 org kata tajam dan ada org minum air gas boleh gugur padahal makanan masuk dlm usus bukan duduk sekali dlm kantung baby. Btw kalau sis rs x ok terus jumpa doc

Inshaallah xde apa2. Sy tau sy pregnant mlm slps bt test, lewat period 5 hari…test alhamdulillah positif. Sblm test tu dinner sy minum air mountain dew, ptg tu siap pegi joging…bila tau mlm tu test pregnant risau sgt2…pegi klinik check memg positif n pregnant n bt ultrasound semua ok..skrg dah nak msk 12 mggu..moga yg baik2 jer semua utk kita…

sy pula sbelum travel negative lpas da 3 hari makann nenas muda makan itu ini arak minuman alchohol bejalan tak ingat dunia pagi strt jalan jm 7 pagi end jalan malam pukul 12 tengah malam berurut thai massage.. nasib tukang urut tu warning u pregnant u have baby.. malam tu terus test rupanya ada 5 weeks kat dlm... nasib baby kuat 😭

1y ago

semoga my baby pn kuat mcm baby you🥺

kalo nak minum 100plus, better amik yang takde gas punya. ada je yg takde gas. panadol bole makan tp ikut dos yang doc bg utk preggy mommy ok? tp kalo dah terlepas tu, awk rasa bdn ok, InsyaAllah takde apa². doa baik2 ok. kalo mcm ade pape yang tak best, terus je g jumpe doc ok

1y ago

terima kasih sis

Sma mcm sya sis..Sya demam dgn sakit gigi smpai bengkak..Mkn ubat painkiller dgn surut bengkak..Msa tu xtau pregnant pn..Tpi period dh lwat 10 hri mlas nk cek tkut harapan palsu..Pagi tu rse nk cek tbe2 Alhamdulillah positif pregnant..Pg klinik rupanye dh 5 weeks lebih dh..

1y ago

alhamdulillah, semoga baby mnbesar dngn sihat🌸

ms pregnant xleh minum air berkarbonat puan...mcm panadol pun blh makan paracetamol aka pcm yg kk atau hsptl keluarkan shj.. selain dr tu xblh..mg dpmudahkan segalanya...aamiin..

1y ago

tu la kn, saya pn tengah risau skrg, sbb tak sngka demam sbb prgnant, harap2 kandungn tak ada masalah,terkilan juga rasa nye sbb test upt mggu lepas ngatif, demam mggu ni terus ambk pandol dan 100plus mcm biase,doakn kdngn sy selamat🥺

Syafakillah 😘 saya kena influenza A masa 8w, makan pcm dari klinik, dan antivirus. Apa2 pun always consult doctor sblm nak ambik apa2 ubat.