Pening nak apply cuti bersalin ni 😩

Saya baru siap TCA dengan pakar.. Baby saya dah 3.3kg, saya baru je cecah 36week 😂 Doktor kata baby besar 😨 dan saya kena beranak sebelum 38 week 🥶🥶🥶🥶 Maksudnya by 17 januari tu saya kena beranak dah 😨 dia nak paksa jugak saya beranak 😭 saya takut kena paksa 😭 Cuma yang pening sekarang ialah cuti bersalin. Saya kerja cikgu.. Saya tak larat dah jalan pergi kelas turun naik tangga, lagi-lagi saya sorang-sorang kat daerah ni 😭 so saya bercadang nak cuti awal.. geram nak mintak MC seminggu terus sebab dah tak fit untuk mengajar 😭 Kalau saya kena beranak sebelum 38 week means saya boleh cuti mula minggu depan la kan sebab minggu depan 37 minggu dah.. Pening mak dibuatnya....saya nak bangun mandi pergi kerja pun bergaduh ngan katil dulu haha ingat nak rehat and prepare for labour je.. tak expect pun baby besar and agak susah kalau saya berseorangan kat sini..

28 Balas

Kalau kena paksa beranak, beranakkan la sis baby tu. Kalau terlampau besar, baby nak keluar ikut vagina, kesian baby tu sangkut kepala nnti boleh menyebabkan kecederaan kat bahu baby lagi. Cuti seminggu awal and plan better. Kalau perlu MC, ambik je MC. Kesihatan diri and baby lagi penting

9mo ago

Saya takut dia terlalu besar and lemas 😭 tu saya jadi macam takpelah ambik cuti awal asalkan baby saya boleh lahir dengan selamat.. sampai termimpi saya sebab takut.. 😣😣 InshaAllah saya nak banyakkan lagi berjalan-jalan.. takpelah sakit pun asalkan anak saya selamat 😔😔

goodluck! all the best! experienced similar thing juga. pelvic semua sakit. naik kereta struggle betul. gagahkan juga pergi kerja. my baby is also big. i was forced to deliver at 38 weeks bc he was 3.5 kg at that time. had to czer at last bc his shoulder is quite wide 🤣

9mo ago

no worries. jangkaan je tu. inshaallah semua okay. mine pon assumed 3.8 kg at 38 weeks. gila terkejut sbb i takda gdm how come berat gitu. dr dok kalut tanya 2,3x whether i ada gdm ke tak pastu last last tanya “ u suka makan ke? your baby seems chubbier” 😂 goodluck ok!! semoga selamat semunya

cikgu...cuti kita boleh mohon awal 2 minggu dari due date. Biasanya kemudahan cuti bersalin gov boleh mohon awal 2 minggu. Cuti 60 hari atau 90 hari bermula dari tarikh 2 minggu awal yang dipohon. semoga semuanya dipermudahkan....

9mo ago

ya ...boleh mohon 2 minggu awal cikgu. nanti akan dikira hari cuti bermula 2 minggu awal tu selama 90 hari. sebab ada pekeliling cuti bersalin begitu. kalau nak seminggu atau 3 minggu lebih awal tu saya tidak pasti cikgu. semoga dipermudahkan.... saya dijangka bersalin 1 Mac 2024. anak ke 5😊

its ok sis.. sye rse ok dah plan awak tu.. buat ape yg awak larat je.. bdn awak, awak yg rse.. Awak je yg paham situasi awak mcm mne.. Bgus jgak awak duduk rehat2 kt umah dlu sblum bjuang nant..fighting mommy!

baca dl pengalaman semua org..sy ni g kerja naik tren..2x tukar..ktm komuter+lrt..sy xdrive, jauh..lgpon tgn kebas..baby skang ni cpt besar jgk.. tgh membygkan nnt hjg2 cmne nak naik tren ni..😅

kalau sy apply seminggu sebelum tarikh jangkaan bersalin..nk rehatkn badan..apply awal sbb takut terberanak..last2 betul .sy bersalin awal..awal 3 hari dari tarikh jangkaan bersalin

9mo ago

😨😨 okayy saya pun rasa nak beranak awal Sebab penat 1 hal, lagi 1 saya asyik risau keadaan baby 😔

cuti je sis time 37 w sbb nnt awk bersalin pun dlm 37w jgk kn . so tkde ruginye beza brp hri je . jgn paksa diri kita je thu n kenal bdn sndiri mcm mna

based on badan masing2 sebenarnya.. ada yg larat, ada yg x.. klau awak rasa x larat, cuti awal2.. dpt restkan badan.. mental kita ni yg penting..

9mo ago

Tu la.. takpela orang kata rugi takleh cuti lama dengan baby.. at least saya in good hands. Kat sini sorang-sorang takutttt😣😣😭😭😭

slalu 37week doc suruh serah diri.. jgn takut , pujuk baby semoga dipermudahkan kne apply awal la cuti... minta doc kluarkn surat untuk serah diri nnt

9mo ago

Baik puan.. Semalam dah bagitahu doktor.. saya ni jauh dengan semua orang.. sebab tu nak apply maternity leave awal.. tapi dia macam tak faham 😭 takpelah saya balik ke pangkuan husband dulu la prepare utk labour 😭

apply cuti awal. sekrang pun dah boleh apply. supaya badan boleh rehat. minda pun rehat supaya boleh bertenang