Pening nak apply cuti bersalin ni 😩

Saya baru siap TCA dengan pakar.. Baby saya dah 3.3kg, saya baru je cecah 36week 😂 Doktor kata baby besar 😨 dan saya kena beranak sebelum 38 week 🥶🥶🥶🥶 Maksudnya by 17 januari tu saya kena beranak dah 😨 dia nak paksa jugak saya beranak 😭 saya takut kena paksa 😭 Cuma yang pening sekarang ialah cuti bersalin. Saya kerja cikgu.. Saya tak larat dah jalan pergi kelas turun naik tangga, lagi-lagi saya sorang-sorang kat daerah ni 😭 so saya bercadang nak cuti awal.. geram nak mintak MC seminggu terus sebab dah tak fit untuk mengajar 😭 Kalau saya kena beranak sebelum 38 week means saya boleh cuti mula minggu depan la kan sebab minggu depan 37 minggu dah.. Pening mak dibuatnya....saya nak bangun mandi pergi kerja pun bergaduh ngan katil dulu haha ingat nak rehat and prepare for labour je.. tak expect pun baby besar and agak susah kalau saya berseorangan kat sini..

28 Balas

masa sy pun anak no3 kne serah diri bersalin awal sbb baby besar. masa serah diri 38minggu tu doc pakar scan 3x scan😅 katanya 3.6kg baby, pastu dia bg kita pilih, nak czer atau normal. kalau czer if baby kecik sbenarnya boleh normal jgn salah kn dorg plak, kalau bersalin norml if baby besar risiko bahu patah mcm tulaa. sy pun nngis lah memilih, last2 sy pilih normal😣 rupanya baby keluar 3.985kg normal+forcep. Allah jela tahu seksa nk kuarkn mcm mana. anak 1st 2.8kg, 2nd 2.7kg, 3rd 3.985kg, 4th otw ni haaa dh 36weeks jgk sama mcm cikgu. selasa ni scan nk tgk baby besar atau tak. moga2 xde lah besar. moga cikgu dipermudahkn urusan bersalin. aamiin🤲

5mo ago

wow bakal 4 org ank dh , sy br nk lahir ank pertama pn dh mcm² fikir , dia punya risau mcm² cmpur . plus ada gdm lg . risau tu hnye allah je yg tahu ..

berat baby yg discan ni ada plus minus. samaada baby akan keluar besar dr yg discan ataupon baby akak keluar kecil dr yg discan. awak cuba berbincang dgn HR awak. utk apply cuti maternity leave mcm mana. samaada boleh awalkan seminggu atau kena start dr date awak bersalin. cuti maternity mostly dpt 98hari. kalau mcm saya both pregnancy sy kerja sampai hari bersalin. sy kerja dlm bidang construction. mmg byk berjalan. mcm sy cuti maternity start dr tarikh baby keluar. salah satu tips nak mudahkan bersalin byk kn berjalan. selain dr tu boleh buat senaman.

6mo ago

awak try request cuti awal dgn HR. buat mana yg memudahkan awak yea❤️. semoga urusan awak dipermudahkan dn proses kelahiran baby awak dipermudahkan❤️

saya walaupun baru je 29minggu, dah mintak suggestion doctor bila waktu sesuai untuk saya balik kg sbb nk berpantang kat kg. doctor ckp sy seeloknya 36minggu dh balik kg sbb ada sesetengah hosp 37minggu tu dah kena serah diri bagi yang ada gdm. saya dah bagitahu terus tarikh cuti untuk bersalin. sekarang pun rasa dah tak larat nak gi kerja, saya pun kerja mengajar juga tapi mengajar remaja dan dewasa, memandu. kalau boleh, harini jugak nak cuti 🤣 malam² mesti sakit pinggang. pengalaman setiap orang kan? berbeza².

Ok lah tu awak dah tahu awak kena bersalin sebelum 38w jadi awak dah boleh apply siap2 at 37w. 37w awak dah confirm bersalin kan so ngam lah tu takkan terbazir. Saya HR kt gov juga, yg saya biasa jumpa staff yg tak high risk pregnancy ni apply awal contoh 37w/38w tp last2 overdue sampai 40w+. Itu yg rugi kt situ. Ni terjadi kt semuanya yg first baby, next baby hari bersalin tu lah hari dorang mula cuti

5mo ago

In Sha Allah. Just nice dah tu 37w mula cuti. Untuk preparation. Inform elok2 kt KJ. Moga dipermudahkan urusan mommy

Maaf tak tahu keje cikgu ni cuti camne.. ada annual leave tak? Kalau ada, apply je annual leave. Mcm sy swasta, sy simpan annual leave tahun lepas berbaki lg 10 hari yg kena habiskan sblum pertengahan tahun. Jadi, sy apply leave guna balance tu so tak kacau annual leave utk tahun ni. Sy pun plan nak cuti awal. Takut tak sempat habiskan leave tahun lpas tu rugi pulak hehe. Maternity pulak 98 hari klu sy

5mo ago

Kalau mcm sy, utk baby pnye leave lain pulak dia panggil care leave 😅. So x kacau al

Macam sy,sy ikut kondisi badan sy.sy mmg tak larat nak bawa perut dgn sakit punggung,peha dan bawah perut.jangkaan bersalin 18hb ni.so sya amik cuti rehat 1-4hb.7hb jumpa pakar dpt mc.So 8-18hb tu sy dah plan tarikh untuk amik cuti awal bersalin.duduk rumah berehat dan prepare apa yg patut sebelum serah diri di hospital nanti.Selamat bersalin ye nanti.no stress2x.🫰😊

Sama la, tiap kali scan baby dr ckp besar, besar 3 mggu..sya pun naik risau sbb mmg kena suru bersalin awal, lagi2 ruma jauh dr hospital tmpt bersalin.. hujung2 mgkn baby faham kerisauan mak dia, 36w5d da kluar😂..berat baby 2.7kg..scan punya laa besar.. but somehow sya bersyukur sbb klu tggu 38w mgkn la ble cecah 3kg, 2.7 ni pun da penat teran.. huhu

5mo ago

Huwaaaaa takut 😩 saya takut saya tak mampu teran 😩😩😞😞

lbh kurg sama kita. sy pun mngajaraik turun tgga jgk. tp pegi je kje.. awk anggp tu sbgai senaman naik tgga turun tgga boleh mudahkan bsalin.. klu rzeki dpt bsalin awl, sblm kna induce lg bgaus. hjg2 kna byk pgerakan bg mudah bsalin. sy pun target bsalin awl, klo lwt2 nti bby lg bsr..huhuu

6mo ago

Saya mmg ok je pergi sekolah cuma takut kalau jadi apa-apa suami nak datang sini jauh 😭 saya dah kena warded 2kali sebelum ni

bergantung pd badan masing².. sy dulu mlm sblm beranak berjln lg siap masak lg mcm biasa.. klau betul dh x larat try lh apply cuti.. sbb awak dh tahu weeks ke brp dktor bg suruh beranak, blh lh awak amalkan aktiviti bg mudah bersalin.. pujuk baby supaya kluar awal.. minta kt Allah bg mudah bersalin selamat ibu & anak

saya dah 33 week ni pun xlrat rasa drive n dtg sek mengajar, nak tgu cuti bulan 2 lmbt lg.. so terpaksa la bertabah juga, jgn risau serah diri, sis blh mohon cuti awal kan, nt akan tolak dr cuti bersalin, sblm2 ni saya buat cmtu, ni sbb baki cuti saya tgal 60 hr ja so xdpt la mohon cuti awal.

5mo ago

Cuti bersalin tanpa gaji