Punting susu pedih

Saya baru saja melahirkan anak pertama 4 hari yang lalu. Masalah saya sekarang tiap kali susukan baby.. Rasa pedih ya amat...kesakitan pedih tu xboleh bawak bincang.. rasa mcm luka pon ada...saya sorang je ke rasa mcm tu? Or mmg 1st baby akn rasa semua ni?

4 Balas

Saya juga baru melahairkan anak pertama 9 hari yg lalu and mengalami masalah yg sama seperti puan iaitu puting susu pedih pada 3 ke 4 hari penyusuan. Tp Alhamdulillah skrang puting susu tidak pedih. Based on lactation counselour di hospital sy bersalin, make sure cara latch bayi betul iaitu mulut baby kena cover smua area areola and then slh satu cara lg, puan blh sapukan colostrum yg keluar dr payudara ke seluruh puting yg sakit, cara unlatch dgn memasuhkan sedikit jari puan ke dlm mulut bayi supaya tendency nipple crack kurang.Puan jg bleh apply nipple crack cream.

5y ago

Congrats awk.. Nnt saya cuba buat mcm awk suggest tu yer.. Tq awkk

Memang sis. 1st ke 2nd ke akan sakit. Susu susah keluar pon sakit. Mulut baby hisap pon sakit. Tp insya Allah lama2 nnt ok juga. Kecuali kalau baby jenis suka gigit mcm anak i. Allahu...peritnya. haha... Saya smp luka. Petua dia amek susu kita tu sapu dkt puting tiap2 hari

5y ago

Iya.. Da luka.. Perit, pedih..

Rasa mostly akan rasa cmtu la(based on kawan2 cerita). Perit cracked nipple masa menyusu katanya lg seksa dari bersalin. Make sure teknik lekapan baby betul. Boleh beli nipple cream dr farmasi/online utk merawat/mencegah. Byk skrg yg organic safe utk baby hisap

5y ago

Aah.. Terpakse kental... Sbb xnk baby kena kuning... Baru taw ada cream...ni td ada org dtg melawat.. So dia try nk beza2 kan pengalaman dia dulu dgn saya... Rasa mcm down sgt td.. Tq awkkk

Hai mommy,,mulut bby mmg kasar,,lagi2 kalau boy, or susu mommy tak klua,, best way is mommy pamp susu feed guna botol,,until nipple recovers Baru bagi semula kat baby.. Happy feeding!

5y ago

Tq taw.. lhamdulillah.. Skrg mcm ok sikit.. Xde rasa pedih perit bila baby menyusu.. Just klau baby sedut kuat je rasa sakit.. Lepas tu ok dah...luka2 pon da kurang lepas lelehan susu sapu balik dkt punting..