Scan baby 5 minggu

Saya baru 5minggu 3 hari , boleh ke kalau saya pergi scan ? Atau tunggu dulu? Kalau scan nampak tak ? Ada ke mommy2 yg scan awal2 nampak?

17 Balas

bagi saya better pergi scan untuk comfirmkan kehamilan..mcm sya 4weeks saya dh pergi scan mmg laa tkkn nampak apa2 lagi atleast kita boleh comfirmkan kehamilan dgn doktr like buat upt sekali lgi dengan klinik dan check kot2 kita ada komplikasi apa2 like cyst ovari ke or fybroid ke..mcm sya 4weeks pregnant sya trus gi scan n doktr detect cyst sebenar 3cm dlm perut belah kanan..soo doktr sarankan bukak buku pink awal..saya 5minggu dh bukak buku pink supaya doktr boleh pantau dari semasa ke semasa..ini pengalaman sya lah..

1y ago

selalunya kalau xda apa2 masalah mmg diorg akn sruh kita bukak buku pink 8minggu ke atas🤗…kalau ada masalah diawal kehamilan kk akn sruh kita bukak buku pink awal

kalau tak ada apa2 masalah, tak ada bleeding/spotting boleh tunggu 7-8 minggu baru scan sis. bukan apa, selalu bawah 7 minggu belum nampak janin, hanya kantung je so takut nanti mummy risau yg bukan2, tambah2 first time mummy huhu. mcm saya scan masa 6w sebab 3-4 kali ada spotting, scan awal sbb nak pastikan bukan luar rahim. alhmdulillah, semua okay dan baru nampak kantung je masa tu. masa 7w 5d buka buku pink, dah nampak bayang2 baby ☺️.

2y ago

Alhamdulillah sis🤲🏻

better tunggu dulu la. nnt awak sendiri juga yg susah hati bila belom nampak apa2 lg. kalau pergi scan pon nnt klinik akan minta repeat scan lg 2mggu. if awak ada berlaku spotting/bleeding ja direct pergi hospital@klinik terus. jgn tnya dlm sosial media pula nnt okay. start makan asid folid okay

2y ago

semoga urusan awak dipermudahkan❤️. continue je mkn. sampai awak bukak buku pink. kalau nk pergi scan skrg boleh ja utk sah kan kehamilan awak dlm rahim atau luar. cuma awak jgn panic atau risau okay. kalau doctor inform belom nampak pape lg.

Scan awal ni utk confirm pregnant je. Tp jgn frust kalau doc kata belum nampak heartbeat sbb masih kecil. Kalau awak nak nampak heartbeat biasanya 8 weeks ke atas. Kalau awak mampu pergi je scan utk confirm pregnant. Tahniah mommy! 🥰

Awal lg tu sis tunggu sampai 8-9 minggu baru pergi scan.. saya pergi scan masa kandungan baru 8 minggu aritu baru nampak heartbeat je.. tkot pegi awal sangat tk nampak apa² plk.. minggu ke 9 baru pegi bkk buku pink kat kk

2y ago

hehe sama laa sy anak first jgk.. alhamdulillah skrg anak dh nk msuk 3 bulan 🤭

Awal lagi tapi sy pun scan mula mula masa 4w nampak kantung kecik sangat lagi. Repeat scan 8w baru dengar jantung baby & nampak baby. Kalau rasa excited nak scan, pergi je mummy tak salah pun☺️

sy memula tau trus gi scan bru 4weeks tknampak janin lgi bru nampk kantung , 8 weeks dtg utk utkscan smula dah nampak janin nya siap ade heartbeat terus gi buka buku pink kt kkia .

Awal sis... Klau scan pun xnmpk pun. Tunggu 9 / 10 week. Hehe mesti excited kan biasalh tp tula awal sgt. Apa yg penting jga pemakanan awal pregnant ni jgn lsak2 ye.

2y ago

Yee awak terlebih eksited, suami pun suruh tgu sampai 8minggu mcm tu bru scan. 😂

dr advice saya scan masa 7,8 minggu. baru boleh nampak sikit bentuk. masa 7,8 minggu baru 2cm besar. boleh nampak jantung berkelip-kelip

saya pun sme mcm sis 5w3d saya semlm pon g scan tp lom nmpk ape2 lg..cuma nmpk dinding rahim tebal..doctor suh dtg lg lps 2 minggu..