Makanan 1st trimister

Saya baru 5 minggu pregnant, nasi susah nak makan. Mulut pahit je. Saya cuma okay kalau makan mi2, gula2. Lepas tu kalau makan roti ni selera sangat. Tapi taklah selalu, dalam 3 4 hari saya makan 1 utk isi perut yg tak boleh makan nasi. Bila time saya tak boleh makan nasi, saya makan roti ni. Ok ke? Ada bahaya apa2 ke kalau kerap makan roti? Sebab saya belum buka buku pink, doc suggest lepas 8 week baru buka. Ada kacau kandungan gula dan darah ke nanti ye? #pleasehelp #firstmom #ingintahu #seriusnanya #firstbaby #bantusharing

Makanan 1st trimister
20 Balas

ada family terdekat tak? mcm saya tkleh makan nasi , tapi mak saya masak sup panas ... saya masukkan nasi dalam sup tu ... kalau tekak tk ok sup biasa , cuba sup masam ... boleh je kalau tknk makan nasi tapi badan ni kadang2 dia jadi tak cukup nutrisi , rasa lesu sgt2 n jadi cepat masuk angin . saya awal2 dulu asyik gastrik jeh , terus pegi tinggal dgn mak saya beberapa minggu smpai rasa mcm selera tu dh ok balik .

saya alahan teruk jg untuk trimester awal. sy xlalu makan. asyik muntak je. sy mkan je apa yg mulut sy boleh terima. cuma mknn tajam² pedas masam terlampau tu sy elakkan. sekarang pun masih alahan. tpi nasi blh mkn dh cuma xbyk. semoga awak dikurniakan kesihatan yang baik n baby membesar dengan sihat Aamiin 🌸

8mo ago

kita enjoy je lah lah our pregnancy 🌷 aamiin. trima kasih

okay je . sy pun sama masa trim 1 , tleh tgk nasi , ayam , telur bagai . mual jgn ckp . sy mkn jee apa yg bole telan . sy mkn buah . kalau bole telan mggie sy mkn mggie . ikut tekak . takkn kita nk berlapar kan . kesian bby . Alhamdulillah dah berslin hritu . bby pun sihat .

permulaan mmg cm tu..sy dulu pun mengandung anak pertama sy xlalu nasi dan yg makanan pelik2,sy lalu mkn roti oat,oat belander dgn buah kurma letak susu low fat,buah2 blh jgn mkn..hari2 mkn tu je smpai sy baby nk msuk 7bulan,lpas pada tu baru sy blh mkn nasi..

Cuba try makan kismis / kekacang / caesar salad / buah. Saya awal trimester tengok nasi pun rasa takselera. So saya makan benda benda mcamni jee selera sikit. Boleh juga try Amazin Grace punya jenama / Tong Garden baked nuts & dried fruit.

as long bley telan, mkn je la sis.. klu sis rse bende nie manis then kurgkn pngambilan air yg bgula.. mnum byk air kosg.. memg la rsau klu gula tggi tp xde la smpi kne cut gula trus.. badan kte still perlukan gula..

8mo ago

baik, trima kasihh

Saya dulu 1st trimester pun centu, x lalu makan nasi, Dr saya kata makan la apa yg berselera skrg ni. Daripada x makan apa2 lagi teruk. InshaAllah nanti masuk 2nd trimester dah okay berselera utk makan makanan berkhasiat.

8mo ago

tulah, lama rasanya nak lalui trim pertama ni 🥲

Boleh je sis. Macam dr saya pernah cakap, makan lah apa pun yang boleh makan asalkan makan. Jangan biar perut kosong. Masa saya pregnant lagi lah hampir tiap hari makan megi. Dah tu je yang boleh telan 😂

8mo ago

samalah sy tk blh nk telan pape.. nk mkn megi jer, nk mkn ramen.. pedas2 last2 suami bg jgk makan 2-3 mulut😂

Saya pon trim1 makan roti biskut kurma coklat, susu HL dgn air oren, nasik tak lalu mai sekarang terlebih lalu, saya dh 37w1d lalu makan tp sakit bawah perut dgn ari2, sebelum ni 47kg sekarang 53kg

8mo ago

boleh lah cuba beli biskut oat ke kan lepas ni. masih trcari2 lg apa yg boleh makan apa yg tak boleh nak telan.

saya suka mkn roti coklat roti jagung xleh msuk pahit mulut lepastu amalkan oat coklat tpi nasi kene mkn juga sis sy sllu mkn lpstu baring alhamdulillah jrg munth 😅

8mo ago

sama mcm saya awakk. sebulan lebih jugak saya mcm nih.. Alhamdulillah masuk 2nd trimester dah ok semula selera mkn sayaa. hehee