Cara banyakkan susu badan

Saya bakal bersalin tak lama lagi, sekarang tengah dapatkan info untuk banyakkan susu badan. Just in case if nanti dah bersalin, tiba susu kurang. You all makan milk booster apa?

13 Balas

sy xmkn milk booster pon.. prtenghan 3rd trmster dah kluar susu awal tu.. lepas brsalin makin bnyak susu keluar. masa tu xpandai nk nyusukan bby. bby pon xnk. just pam je. bengkak susu. 3 minggu je formula dgn ebm. then trus ajar bby latch. sbb malas dah nk bsuh botol sterile smua tu.. start tu smpai skrg fully bf. bby sy cluster feeding. sejam skali nk nyusu. so ingt sendiri sejam skali. bila kita jaga ni smua, bby takkan meragam sbb kperluan bby smua kita alert..meragam nk perhatian je..xpayah milk booster pon xpe sis. more kpd demand dan supply. keep direct feed bby. kne tahu kne ingt waktu susu bby. skin to skin. mak kena mood gembira xboleh stress. inshaAllah bby kenyang susu xkn drop. nk tau ckup ke x check pampers penuh x kncing berak. berat bby brtambah/brkurang. takpe slow2 bljar dan praktikkan. lama2 kita akn tau perangai bby kita dan xkn ada msalah dah..

sy kt hospital 3 hri tkde susu. 3 hri tu jgkla suruh nurse bg susu fm. lps pd tu ad akak kt wad tu bg sy kapsul mamom snyp2. dy suruh sy isap kapsul mamom tu utk ade susu. alhamdulillah even xbnyk mne ank sy dh blh isap susu bdn. and kena bnyk mnum air msk kalau isap kapsul mamom tu. xboleh bg nmpk kt nurse nnti kena mrh. lps blh balik dri hospital akak tu bg tips lg kalau nk susu bnyk. kena minum susu kambing and makan kapsul tu. and mnum air msk bnyk. insyaAllah menjadi. ble sy cuba buat sy rse nk ngs sbb btul2 melimpah susu kt baju . kalau lps brnk tu mula2 mmg stress skit sbb xkeluar susu. kena sllu marmet . kalau xpandai blh bwk pump. sy bwk pump, nurse xmrh. dy ckp blh pump tp xboleh bg susu botol.hri2 pump brulah kluar susu .😅

belajar ilmu penyusuan susu ibu.. mindset kena +ve jgn selalu fikir susu x cukup untuk anak itu akan mempengaruhi hormon susu.. kerapkan bf anak..kena fhm konsep demand and supply.. bljar cara lekapan mulut baby ke aerola awak, skin to skin.. sebarang milkbooster lebih baik elak dulu.. yg penting awak mkn nasi lauk yg cukup zat.. nutrisi dan protein cth ikan.. ayam..daging..telur.. sayur sayuran.. blh mkn kurma.. minum air kosong bnyk..minum horlicks.. nt awak bersalin pun misi x galakkn ambil milkbooster.. fokus pada pemakan asas utama yg sihat shj.. air kosong kena minum bnyk..

sebenarnya milkbooster tak perlu pun. setiap ibu ada susu badan sebenarnya cuma kitalah kena bagi baby meransang dengan menghisap sebaik sahaja dilahirkan bagi melancarkan proses pengeluaran susu badan tu. susu kita mmg dicipta sesuai dengan keperluan baby tu sendiri. baby tak perlu banyak susu, mereka cuma perlu susu yang cukup. yakinlah susu kita cukup utk baby. belajarlah ilmu penyusuan, banyak kaunselor laktasi di medsos yang beri ilmu secara percuma. mereka pun ada sediakan khidmat homevisit utk bantu ibu2 menjayakan penyusuan susu ibu.

kalau dari segi pemakanan, lepas bersalin terus makan bubur nasi, campur lah dengan sayuran2 mcm saya masak dengan lobak putih+dada ayam..amalkan sampai susu meriah.. dari segi lain kena mindset awal lah nak susukan anak bf..bila dah ada bby nanti kena kerap bagi hisap puting belajar cara betul lekapkan mulut bby tu, kalau jenis yg belum kluar susu kena ambik masa 3 hari juga.. tapi kena teruskan bby hisap.. insyaallah pasti boleh..kena positif selalu jangan stress

Sy hritu smpi oversupply. Alhamdulillah... Tips dia sllu ingtkn diri bhwa breast kita ni ada susu. Buang jauh2 fikiran negatif. Letak niat nk menyusu anak smpi 2 tahun.. Sy xambil milk booster. Cuma sy pstikan perut sntiasa kyg dan happy. Msa pntg sy ambil biskut oat munchys. Air coklat goodday. Coklat cadbury sy ambil utk kurgkan stres jaga anak. Alhamdulillah brkesan.

Cari gali ilmu penyusuan susu ibu. bukan dr segi nak bykkn susu sja. mindset ni mommy kena ubah. kena faham konsep penyusuan susu ibu iaitu DEMAND vs SUPPLY. belajar cara lekapan baby awak. kenali feeding que baby supaya awak tau waktu bila perlu susukan baby. susu tak kan kurang kalau mommy faham konsep demand dn supply☺️

sy pun risau tapi sy letak mindset nak bagi anak susu badan sepenuhnya. alhamdulillah lepas bersalin susu keluar then hari ketiga mmg byk sampai skrg bengkak breast.. susu byk and mmg tak bagi dah susu formula. sy tak makan apa² milk booster, bykkan minum air masak je dan jaga pemakanan

sis beli horlicks, susu anmun, lobak putih, milk boosters yg ad buah goji, kurma merah bagai tu, biskut hup seng untuk mngunyah time lapar, sy minum n mkn yg ni je.. anak bru masuk sebulan, selain tu banyakkan makan sayur ye, kerap bagi anak susu badan bf.

kena byk join kelas penyusuan free kt socmed. klau masuk kelas, sorg pun x rekemen milk booster. sume ajar marmet la, demand n supply la, skin to skin lekapan yg betul ape sume. mkn milk booster tp teknik2 lain sume salah or x buat x guna jugak.