Ubat tambah darah & acid folic

Nak tnye ubat tambah darah dgn acid folic tu sama ke ? Sbb ada kwan ckp kalau makan ubat tambah darah dah xpyah makan acid folic . Betul ke ?

7 Balas

kawan sis ckp mcm tu sbb dlm ubat tmbah dr tu dh ada bda tu smua. mcm sy mkn iberet. dlmnya mmg dh ada vit C,B complex & folic acid. pling senang sis makan je ape yg kk bg.. sbb ikot usia kandungan klo msh kecil mmg kk akn bg 4 sekawan ni berasingan. dh makin bsar kk akn tukar ubat. skng ape yg penting ikot nasihat dktr & nurse yg jga sis.

Tak sma sis. Acid folic tu untuk membantu melindungi bayi daripada pelbagai kondisi kecacatan kesihatan seperti bibir sumbing, kelahiran bayi pra matang, bayi kurang berat dan juga keguguran dan bnyk lagi.

Nurse ckp dlm ubat tambah darah tuh dah ade folic acid, nurse kk bagi sye folic acid sampai week 12 je sis, pastu dia ckp folic acid tak makan pun tkpe sbb dah ade dalam ubat tambah darah tuh

dlm ubt tmbh drh tu mmng dh ada acid folic klau rsa tk psti lgi blh tnya doc tpi slalunya doc akn bgitau dlm ubt tu ada apa

wajib makan acid folic tu ya mama,itu sangat penting..

Beli maltofer dekat farmasi, ada folic acid dah

dr kata folic acid makan sehingga 12 weeks