Bayi tidak membesar dalam kantung

Saya ada tengok tiktok. Ada doktor ni share tentang patient dia. Patient dia datang scan. Kantung berusia 9 minggu tapi janin dalam tu berusia 6 minggu. Doktor tu kata kandungan tu tidak menjadi dan akan gugur. Saya nak tanya ada tak ibu-ibu ada pengalaman yang sama? Apa tanda-tanda dia ya? Saya paranoid betul sebab pernah ada sejarah keguguran ni 🥺 semua benda saya risau. Btw saya sedang hamil 8 minggu, last scan pada 5 minggu dan appointment buku pink saya lagi 2 minggu. Saya nak scan banyak kali pun risau, MIL dan mak saya tak bagi saya scan banyak kali takut affect baby katanya.

17 Balas

sya prnh. 2 kli keguguran 2 kli juga dktr ckp bnda sma janin x sma bsr ngn usia sptutnya. scan bnyk kli xda mslh pn, bt xray tu yg mslh. sya high risk prgnncy stiap bulan dktr akn scan untk tgok pkmbngn bby. alhamdulillah dh jdi todler pn c bby yg kerap kna scan ni. yg pnting mkn mknn bkhasiat, rehat sckupnya, kurgkn atau elak trus stress. normalla rsau. sya pn dh 4 kli mngndung masi rsau klu mngndung trutamnya first trimister sbb dua kli kguguran dua² first trimister. klu ada yg x fhm ke rjin² tnya doktor atau nurse yg cek awk. smoga d prmudhkn urusan awk spnjg mngndung smpaila bsalin. 😊😊