keputihan banyak

saya ada tanya nurse keputihan syaa banyak tapi dia kata normal dsebakan wrna masih normal. tapi saya dah rimas. setiap mase keputihan ada. saya tak pregnant. dan sekarang saya makan pil perancang untuk perancang. ibu2 tahu tak produk yang boleh kurangkan keputihan selain jamu?

6 Balas

Keputihan tak boleh dikurangkan dgn makan jamu / feminine wash. Cuba cut makanan manis & control makan. Banyakkan minum air putih. Makan yogurt, minum cranberry juice tanpa gula. Sy buat mcm tu dah tak gatal. Masih ada tp sikit je & tak gatal

jaga makan, kurangkan minum/makan manis. bykkan buah tinggi vit c, makan yoghurt & kerap minum air putih. keputihan mmg normal & wujud selagi kita masih subur & belum menopos. tp dpt dikawal dgn pemakanan & gaya hidup kita.

Yoghurt. Try tanya nurse boleh tak buat vaginal swab test for confirmation. Kalau Candida detected, dia boleh bagi ubat vaginal tu.

fisiologi badan wanita mmg normal pun camtu. pakai je pantyliner dan tukar setiap 2 jam

banyakkan minum air putih,dan buah2 tu je sy mkn...sy sblum prgnt bnyk gk keputihan

jaga pemakanan