Nak jumpa psikiatri tapi suami tak bagi

Saya ada masalah kesihatan mental sikit, hari tu lepas jumpa doktor, saya bagitau pasal stres saya dan dia refer dekat psikiatri tapi suami saya tak bagi. Dia cakap duk rumah je rehat kat rumah. Tak tahu sebab dia malas hantar saya lagi banyak appt atau dia malu ke apa. Saya tak boleh nak pergi senyap-senyap sebab tak ada kenderaan dan kalau saya keluar, saya selalu mintak izin dan suami tahu saya ke mana. Punca kesihatan mental saya terganggu sebab suami saya jugak sebenarnya. Nak cerita details panjang sangat. Suami pun tak suka dengar saya meluah, dia cakap saya terlalu ikut perasaan dan emosi. Tapi kalau saya tak jumpa psikiatri, dekat siapa lagi saya nak cerita masalah saya? Dekat mana saya nak ubati kesihatan mental saya? Saya jenis pendiam dan suka pendam. Lepas saya kawin je saya suka bercerita dekat suami, tapi suami pulak tak berapa suka. Dia cakap dia dah penat kerja, balik rumah kena dengar cerita saya pulak. Padahal cerita saya bukan apa-apa sangat. Just random things bukan benda dia kena fikir. Dulu ada la mengadu sekecil-kecil benda, tapi lepas dia marah-marah saya, saya makin kurang dah bercerita kat dia. Saya pertama kali mengandung. Mungkin masih tak biasa dengan perubahan emosi ketika mengandung? Tapi saya nak jugak jumpa psikiatri. Takut stres lama-lama effect dia dekat kandungan saya baru 14 minggu. Dah bagitau elok-elok tapi dia macam tak nak layan dan tak nak bagi pergi.

16 Balas

Wife nk dptkan rawatan, apa hak suami nk tahan. Mental health ni pun kira sakit juga. Pergi sendiri sis naik grab.

Pergilah.. Skrg xde baby, dah ada baby lagi stress.. Percaya lah..

pergi je.. xyah tanya husband.. sis yg tahu diri sis macammana

Bahaya kalau meroyan masa ada baby nanti. Baik pergi je sis

Tanya suami tu nk tggu bini jd gila dulu ke??

Pergi je sis. Order grab.