Breastfeeding problem

Saya ada masalah breastfeeding. Baby tak mahu direct feed, so bagi susu formula jer. Saya try pump tapi dapat 1oz jer setiap kali pump. Kadang2 tak sampai 1oz pon. Anak ada kuning. So saya sedih sebab tahu susu ibu ubat terbaik utk anak kuning tapi saya tak dapat nak tolong dia

Breastfeeding problem
17 Balas

Anak kuning,,,, blh cuba yer 1) Cahaya matahari yg pertama pagi itu jemur anak 5-10 minut supaya kena vitamin D natural. 2) Beri susu badan, ibu minum susu kambing yer. Mkn roti, roti bakar pun blh la ibu dgn buah oren / apel..bukan buah sejuk yer 3) Ibu lap badan aje jgn kerap mandi buat seketika dlm 10-20 hari 4) ibu jaga makanan, jgn makan jamu, rempah ratus, bykkan minum air suam, jgn minum air sejuk. Jgn mkn ayam sup ke, sbb hangat yer..jika blh sis makan nasi dgn ikan kering itu dah dlm tempoh berpantang...atau roti, biskut fiber square tu, biskut keras mcm rusk itu, green tea. 5) suruh suami gi kedai ubat cina itu, beli mandian herba utk anak kuning. Mandikan anak dlm herba itu. 6) Kerapkan minum air dan jg makanan itu sgt penting sewaktu berpantang sbb setiap org lain yer, sis baru lahir jd usus sis sensitif dan gitu juga anak yer, jd bukan semua makanan itu blh sesuai, berpantang dulu ye dgn cara yg membantu ibu dan anak. 7)blh bagi bayi minum air sbg alternatif utk tdk dihidratkan badannye spt zaman dulu. Tp kalau ikutkan susu badan dah ok jika ibu pandai pilih makanan sihat dan kerap minum air suam jauhkan dari air sejuk atau terlalu panas. 9)Sewaktu joundice, bayi kerap tidur sbb badan hangat dan sukar utk menyusu, sis kena kejutkan every 1 hr atau 1/2 hr susukan bayi. Susu ibu sgt terbaik. Semoga dipermudahkan yer, amin

saya awal² pun macam tu.. susu tak sampai 1oz, berapa titik je,anak kuning pulak tu.. bidan suruh suami tolong urutkan belikat pastu susu ada lah start keluar sikit² boleh dapat 1oz kalau pam dua² belah dada,pastu saya Cuba cara lain, amalkan susu kurma yang farm fresh tu, Alhamdulillah sekarang susu keluar banyak sampai kalau lambat susu kan anak atau pam susu nanti basah² baju jadi nya..yang penting bagi je anak melekap kat kita,nanti lama² badan kita sendiri tahu nak kena keluarkan susu berapa banyak and akan hasilkan susu ikut demand baby..jangan putus asa yaa

sy masa lepasnpas deliver, sy kene duduk wad dlm 2 hari. masa tu lansung takde susu . baby pulak, pihak hospital mmg dah pass ke ibu dia utk jaga sndiri.mmg stress masa tu.. balik je rumah, mak sy suruh urut area breast dgn sikat and tuam air panas. tak smpai beberapa jam, terus keluar susu sy yg pekat tu. mula2 mmg sikit tak smpai 1 oz. tp sy jenis kerap and konsisten pam. alhamdulillah. skrg kalau pam selang 1 jam or selang jam, boleh dpt 2oz-3oz. apa2 pon sis jangan stress. banyakkan makan kurma. minum air masak lebih k

masalah sy pula baby terus kena tahan nicu 5 hari lpas bersalin czer,terbiasa minum susu guna botol,bila baby dah discharge saya bagi susu badan dia tak nak,sdh nipple sy pun jenis inverted,kecil n pendek lg tp ada air susu keluar,baby tak nk hisap walaupun dah try paksa lapar dulu,bila pump pun mmg tak banyak dpt,cuma sy stress bila org2 asyik tegur knpa tak direct bf,knpa bg susu fm,mmg nangis hari2,emosi jd tak stabil fikir nk breastfeed

2y ago

Saya faham. Saya punya plak besar sampai tak nampak areola. Memang stress sis 😭. Harap kita sama sama kuat yee 🥲

Sy dari ank pertama xnk direct feeding. Awl2 mmg susu xbyk. Dh seminggu n lps berurut susu inshaAllah akn byk. Tp anak sy still xnk direct feeding. Ingat ank no. 2 ni boleh la bfeed mcm biasa. Mmg sy down. Tp bidan sy bg semangat, direct feed ke bottle feed ke atau bg fm, semuanya xde masalah. X kurg pn kasih syg kita sbg ibu. Janji kita dh usaha yg terbaik utk anak kita. Biarkan apa org nk ckp. Motherhood journey masing2 x sama.

2y ago

Ya allah. Kuatnya awakkk. Thank you ❤️🥰🥰😢

saya pon mix formula.. tapi keep pam susu jugak.. mmg awal2 mcm ni sis.. sy keep jugak pam susu setiap 2-3 jam.. pagi2 mkn milkbooster numom.. bnyakkan minum susu dan apa2 yg boleh boosted susu.. setiap hari mmg production akan bertambah.. lps seminggu, kdg2 dpt 2oz, pagi2 pernah dapat 3oz jugak.. teruskan pam sis.. i.Allah.. tak dpt df pon, at least baby dapat khasiat susu ibu kan.. huhu

2y ago

Yee betul. Thank you sis 🥲

Tapi sis cuba lagi jgn putus asa yee. Kdg sminggu pertama mmg ade tu pump keluar angin je sis. Tpi usaha juga sebaik mgkin. Jaga waktu pump dan minum air yg boleh dijadikan milk booster. Inshallah berkesan. Kalau nk mix susu formula pun tk salah sis. Janji ibu tk stress dan tenang2 je dlm pantang. Baru la susu lagi meriah nak keluar. Semoga baik2 semua nya yee

2y ago

Saya tak pernah putus utk cuba. Ada masa frust jugak sampai nangis2. Tapi tak give up. Thank you sis atas sokongan 🥲

Salam Puan, saya cadangkan puan terus buat skin to skin dgn baby , buka baju, buka bra. muka anak di payudara bagi dia hidu, cium,jilat, puting hingga dia buat lekapan yg betul pada aerola dan hisap. Dapatkan khidmat konsultan penyusuan bertauliah (elakkan scammer) yg berhampiran. ikut page konsultan laktasi yg bertauliah ya. Masih sempat lg.

2y ago

saya tak menggunakan perkhidmatan mereka sbb saya tiada masalah dlm penyusuan anak pada awalnya, saya ikuti page salah seorang drpd kaunselor mereka. Saya ada masalah susu bengkak dan orang ke3 minta beli susu fm😅 tak sampai 24 jam dan dapat penyelesaian dgn rujuk kepada kakak ipar yg fully direct breast feeding anak-anaknya.

sis amalkn susu kurma,syur lobak putih time pantang sgt bgus utk rgsangn susu..sy smpai bengkak sbb ank xnk df sb mslh nipple inverted..tp susu sy ckup utk dy

1 oz tu ok la..syukur, baby bukan minum banyak pun masa newborn. Banyak doa dikurniakan susu yg mencukupi buat ibu dan anak . elakkan stress tau.