Minta tlg dan pendpt dari mummy2 berpengalaman covid-19

Saya 36 minggu hari ni, ada demam dan running nose dari semlm...semlm pi labour ward GH sbb risau gerakkan bayi kurang, tapi misi kata ada contraction atau sakit perut baru diaorg layan...dia suruh Aku pi tempat emergency...lepas tu mak sy terus bawa pi kpj..dekat situ diaorg Tak buat swap juga, terus cl doctor pakar...dan buat ctg , heartbeat bby tinggi sampai 190...lepas tu turun sampai 171, misi kt heartbeat tinggi mungkin Kena admit ward...terus jumpa dr pakar, dr scan perut, kata ok je bby gerakkan...cukup weight, bby dah laluan juga..air semua cukup..cuma heartbeat bby tinggi sbb saya demam 38.6..dia bg ubat demam dan ubat selsema..lepas mkn ubat tu kalau demam Tak turun2 dr suruh dtg lagi hari...semlm dah mkn ubat..pagi ni demam Tak de langsung 36.0 suhu Saya...tapi still ada selesama...bby gerakkan pun cukup juga... Saya takot Saya Kena covid-19, so Saya buat corona self test, iaitu tunjuk 2 line, ramai Kwn Kwn kata iaitu sbb selesama test kit tunjuk 2 line...takot nak pi hospital juga...ramai kata kalau cukup Bulan dr buat emergency czer #tak de sesak nafas( ok je) #gerakkan bby cukup Apa Saya perlu buat?

1 Balas

Kalau self test dah positif tu puan blh confirmkan semula buat PCR dkt mana mana klinik yg buat swab test. Blh sy tau puan buat self test tu sebelum pergi jumpa doktor apa semua ke? Sy pernah positif, pergi CAC (covid assessment center) lps dpt result sbb pregnant kira high risk. Kt situ inform kita tgh pregnant berapa minggu, dan mereka akan hntr kita ke MAEPS atau hospital berdasarkan keadaan kita. Apa pun tolong proceed with PCR test sendiri. Jgn tggu hospital yg buat utk puan. Also klu self test dh positif tu sepatutnya isolate diri 😅 terus pergi CAC berdekatan. Jgn nk lengah-lengah, takut itu ini. Fikir utk tolong diri sendiri dulu.

3y ago

Nnt call hospital and inform your test were positive before visit tu ya. Doktor and hospital kena sanitize or self-isolate klu perlu since they were exposed to you. All the best, semoga tk teruk.