perut kecik

saya 1st pregnant, dah 6 bulan/25w. tadi pegi rumah mentua ada pakcik makcik sedara sekali. depan2 pintu terus tanya knpa perut tak nampak. saya terkedu taktau nak jawab apa. dah masuk rumah yg lain pulak tanya pasal perut. serius saya taktau nak jawab apa, ada jawapan ka knpa perut kecik?? saya tak pernah kisah pun perut saya, tp bila org tanya2 mcm tu rasa cam benda tu problem ka? dari rasa biasa terus rasa mcm kecik hati sbb org dok tanya2 banyak kali. jadi saya nak tanya, ada jawapan ka knpa perut kita kecik? n benda tu masalah ka? bukan saya yg tentukan pun nak perut besar mana

20 Balas

sy pon perut kecik dari mengandung ank pertama hingga kedua ni apa org ckp sy buat pekak badak je janji kita dh puas hati dgr apa yg doktor cakap tentang baby kita dlm perut 😂 asal baby takde masalah dlm perut hal2 yg org lain nk kata apa tu mmg sy xkesah 🤣 perut kecik kdg ada bagus jgk klau perut besar pon kdg angin bnyk xselesa nk tido , xselesa nk berjalan mcm2 yg sy jumpa sblum ni komplain bila perut besar jadi abaikan je apa org kata

org tua sis, normal kalau kata mcm tuh. nnt kalau kata jawab je, saiz perut besar ka kecik normal ja, selagi check up dr. kata okay, berat baby naik ikut week takda apa pun. ada stgah mmg perut kcik tapi baby bsar je. gpun lagi senang perut kecik, aurat terjaga, takyah beli baju baru n pling penting, nnt lepas bersalin lagi senang terjaga sbb perut okay tau.

3mo ago

takpa, faham, saya dulu pun kena, duk compare kata depa dulu perut bkn main, stress juga la dulu. tapi nak buat mcm mana, takkan kita nak buh angin kot bagi nampak buncit kan. bab org tuh mmg tak kira umur pun, asal bole kata ,kata ja. 😂 .

Abai je sis sy hamil 6bulan pun org kata perut xnmpk beso sgt tiada masalah pun itu jnji bayi sihat dan berkembang .. org tua2 biasa lah suka tegur perut kdg perut kita tebal and kite bdn besar sikit so perut tu nmpk ler kecek sikit kdg2 org bdn kurus pun perut kecil sokey abaikan sahaja org tgur tu

sy bru je kne ngn kwn n mertua diorg kata perut x nmpk kalini😂dy x tau Time preg sblm ni yg keluar 3kilo🤣skrg ni mmg nmpk kecik sikit sy pun perasan hahaha cuma nk kta kecik hati tu sikit la tapi sy pikir positif je nk bsr mn lgi ibunya pun kecik je prgnya..satgi bsr2 x dpt teran plk😂

3mo ago

kann. saya pun kurus ja n berat pun turun lepastu maintain. time checkup tu ada la gak pressure psl berat tak naik tp nurse baik ja faham n as long baby ok. ttiba mulut org pulak yg buat kita terfikir n pressure lgi. saya kena ayat "kecik ja perut dia ni, betul ka mengandung" "awat perut hg kecik, brpa bulan dah. maksu hg lebih kurang hg perut besaq dah (sambil kerut muka dok buat pelik dgn perut org)". sekali pakej org dtg nak pegang2 perut kita. kita tak bgi siap ckp perut ni aurat tak boleh suka2 pegang, tp org buat bodo ja pegang jugak pastu complain mcm2. duduk sorang2 jadi terngiang apa org ckp n buat kt kita, dah kacau mood mengandung😌

Sama mcm sy. Skrg 24w+. Semua yg sy jumpa kata perut kecik. Sy pun tak tahu nk respond mcm mane. Senyum je. Malas nk pikir sgt. Asalkan baby dalam perut sihat dan membesar seiring dgn perkembangan. Lagipun bertuah jugak perut kecik nie, tak payah nk bazir duit beli baju baru. Hehe

3mo ago

Buat diam jee senyum. Pelik kan padahal baby gerak jee semua. Tpi perut mmg kecik. Kawan kawan saya bru 4/5 perut menaik🤣🤣🤣

Xsuka betul dpt soalan mcm tu . Mcm kita pulak yg mtk perut jd kecik ke besar . As long as baby sihat and sempurna dah bersyukur . Tak perlu pun nak banding2 kann perut . Benda2 mcm nie mmg sensetif . Semua xkena dkt mata org haihhh . Sabar ya sis 🥰

sama mcm saya 26w nak masuk 27w perut kecik jaa.. ke sbb saya yg besar..sbb tu tak nampak perut 🙈.. atau saya mmg pakai baju besar2 skrg ni.. mcm x selesa bg org nampak perut.. cuma tulah kakak n mak sy cakap tak nampak perut pon..

mcm sy masa 1st pregnant..dah 7bulan pun xnampak..org kata kecik la,apa la..yg penting baby sht..tp nanti perut sng slim balik tau..hahaha .abaikan jela org kata apa .💕sis jgn fikir jgn..g ajak hus cari makan sdp2🥰

saya pregnant anak 1st dulu nak dekat bersalin pun tak nampak perut sis. normal je selagi tiap kali checkup takde apa apa problem dengan baby. kalau yang badan kecik lagi lah perut nampak kecik. asalkan baby sihat je awak

3mo ago

hihi mmg benda tu normal. yg tak normal mulut2 puaka yg suka persoal n bandingkan perut orang😂

Sy pulak perut besar. Nmpk sarat je sebab mmg sblum mngandung sy buncit x jga makan. Ckplah kat makcik tu mkcik buncit sbb tu perut mkcik besar. Sy insecure jgk kdg2.. tp tkpalah lps beranak la diet..