Panadol

Saya 16 week. Boleh ke makan panadol??

50 Balas

Panadol ubat paling slmt utk ibu hamil.. Saya berani cakap sbb saya telan panadol bila kepala takle bncng dah sakit nya.. Saya sblm makan saya tanya dctr dctr kata boleh telan 2bijik sekali.. Dan tidak melebih 8bijikla sehari.. Stiap 6/8jam kan kena mkn tapi saya mkn shari skali je alhamdulilah sakit hilangg..

2y ago

betul tu sis..kat dpan arahan tu ada tulis jgan melebihi 8bji shari..tapi saya makan sbiji je..tak oke lepas tuu.

Xpa lh sy ckp ja even dh 6months post ni berlalu. kalau baru lepas beranak,lbih baik jgn ambil.. Nti air susu kurang.. 💔😟 Efek sampingan kalau makan ubat ni. Sakit kepla yg teramat tu kalau bole just cari cara lain. Jgn panadol.. Demam skli pun kalau baru beranak,baik jgn dulu. Kalau masih ada cara lain ya,mommy2 sekalian..

3y ago

16 weeks boleh. Bila perlu sgt2 saja ya kalau xda cara lain. Jgn slalu..

Boleh sis . Saya baru je kena sakit kepala sangat tak boleh tahan tadi . Terus pergi clinic sebab takut nak ambil ubat sebarang so doc bagi makan panadol/paracetamol tu . Saya ambil sebiji jeni Alhamdulillah okay dah . Bila perlu je tau! kalau tak sakit tayah ambil . Apa2 refer doc ya ☺️

doktor penah pesan jangan ambil panadol sebarangan atas sbb mcm² jenis panadol ada skrg... apapun ubatan blh ke KK @ swasta dibawah pemantauan & nasihat doktor. ataupun call KK shj utk bertanya... hehe...♥️♥️♥️ mgkin ada (gm) yg sesuai akan disarankan utk ibu hamil...

Kenapa nak ambil panadol ya? Cuba share, kot saya boleh cuba kasi cara yg lebih baik utk sakit yg awak rasa dr sharing yg saya dapat. Lagipun ubat ni tak elok untuk jangka masa yang panjang..

2y ago

oh ye ke..bru fhm.skrng..

Boleh. Tak percaya tanya doktor. Doktor government yg bagi saya panadol/paracetamol masa saya pregnant 8w sbb sy demam & pening. Saya dapat free je. If takde GL byr RM 1 je sis. If tak nak bazir duit beli kat farmasi/kedai.

tadi Baru balik cek up dgn doc . Tanya juga pasal panadol . yes doc kata bole makan panadol/paracetamol Kalau dh pening sangat . aktivefast elak Kan . sbb aktvefast ber gas . mmg saya telan panadol xtahan betul pening migraine skrg ni 16week.

boleh sis tp pnadol yang klink bagi,sy pun selalu sakit kepala dan sakit sakit pinggang dari preg 5week lagi doc ada bagi ubat pnadol blh mkn utk kurang kan sakit ,blh mkn 2biji tp sy kurang kan kpda 1biji

saya pernah kena kencing kotor dan sakit teramat sangat. saya ke hospital dan doc bagi 2 biji panadol biasa. alhamdulillah baik.

2y ago

sy pun kena, mula rasa x selesa bawah perut... kerap ke tandas tp kencing sikit sgt dan dpt rasa mcm panas² pedih... warna pun mcm keruh sikit... bila kencing kotor ni mmg takkan bertahan lama lah... x sggp nk rasa perit tu... kul4 ptg sy rasa x selesa, kul6 sy dh smpi klinik... sbb dh ptg x sempat ke KK... sy ke swasta ja... doktor pesan jangan tggu lama² bila rasa sakit semasa buang air, sbb kdg² blh keluar darah tu dikira dh ada jangkitan... fuhhhh... sekali skala merasa mcm² pengalaman yaa semasa hamil... huu huu...

Sy pnh tanya doktor masa anak 1st, dokt kata untuk ibu hamil kurangkan sakit kpala atau bada makan panadol ok , tp dokt kata dlm sebijik / setengah . Ubat² lain yg bukan atas nasihat dokt,jgn ambil.