Ade ke org anxiety mase pregnant?

Saya 14w dan hb low. Ptg 6.30 td mari berdebar2 mengigil sejuk kaki kepala mcm serabut sgt. Rase nk menangis tibe sy menangis x berhenti sampai suami balik kerja. Lepas menangis tu baru sy okay sikit . Sy x pernah rasa mcm ni before prgnt. And sy xde anxiety sblumni. Mcm mana ya nk atasi ni?

12 Balas

Sama mcm saya. Masa 11 weeks diagnosed anxiety and depression smpai kena refer psychiatrist. Hari2 menangis, badan mmg asyik sejuk je menggigil, sama mcm sis serabut mcm nk gila je rasa and susah nk tido. Result darah ada thyroid. Masa 1st trimester tinggi juga result thyroid, masuk 2nd trimester dh drop paras normal and symptom berdebar n menggigil terus hilang. Skrg dh masuk 3rd trimester nanti ada lg sekali amik darah untuk thyroid. Harap2 okay la. Byk betul penyakit dtg masa pregnant ni 😢😢

sy sblom pregnant yg ketiga ni depression..skrg tgh pregnant stop sndri rawatan psy..sbb x larat nk ulg alik hosp jauh..hb pon low jugk..skrg asyik nk marah2 ja sbb ank no 2 bru 1y7m..mmg fasa dia tgh tantrum bgai .doc dh suruh continue blik rwatan tu tp sy x boleh .nnti ank x dk yg jga .husb plk kja x mnentu..kdg mlm kdg siang..so sy cuba handle sndri..agak x mmpu nk hndle call husb time dia tgh kja

m, Sama sis... sy xdela anxiety... cuma, kepala tiba2 serabut n asyik pikir benda X perlu sampai menangis sorg.... suami xde kat sebelah outstation ke sarawarak dah 2 minggu.... bagitau kat husband. tapi dia pon X boleh buat apa sebab jauh. dia pulak bersedih tgk keadaan Kita..sy menangis masa luah perasaan kat dia...tapi, dengan meluah kat dia Tu alhamdulillah...perasaan Rasa tenang sket...

sblum preg mmg anxiety, msa preg pun anxiety tp blh kawal diri..sbb sblm ni dh kena teruk,alhmdulillah blh kawal diri, yg xboleh kawal perasaan risau sahaja.. tiap mgu sy prgi scan bby sbb sy risau..tmbhn baca kisah2 ibu yg gugur even dh 4bulan 5bulan.. menggelupur diri ini.. msuk je mgu terbaru mula lah otak ni dh set nk p scan.. penat dgn emosi risau ni ja.. otw msuk 18w

3mo ago

Sy pon nk scan selalu tp fikir duit plk. Kdg kk xscan sllu. Sllu fikir baby ni okay ke x sihat ke tak.

saya pernah dari mule bukak buku di kk sy stress dgn perskitaran dan dgn misi yg jaga sy sy jd x tentu arah stress asik nangis xde slera mkn jgn penakot last2 suami bawak cek klinik swasta sy cut augar jaga mkn ape sume mood dh ok Alhamdulilah dh skang cume xleh nk hadap misi tu nnti sy panic n stress balik..hb low awal mkn delima n mkn jambu batu

Mcm sy baru2 nk bukan rasa nak menangis, sy rasa stress / serabut dalam kepala pastu rasa nk menjerit kuat2 bagi hilang stress tu. Xtahu sbb ape, dia dtg ngn sndri stress tu. Pstu skrg klu mcm stress tu nk dtg. Sy sruh husband picit2 tangan sy bg ada pergerakan. Skrg alhamdulillah dah kurang sikit rasa mcm tu

sama dgn sy. menangis xtau apa n asik rasa sesak dada. cara sy sy cuba brnafas dgn betul n tiap kali sesak dada akan pegang husband bg ada rasa sntuhan org. sy x boleh rasa mcm dduk sorang2. jd sy kne sentuh org. n skang makin ok dah sikit.

ada je sis .. sya dulu anak first anxiety n depression tinggi juga hehe pastu doc detect ada thyroid masa pregnancy .. dua² anak sya msa pregnant mmg ada thyroid .. hormon tu berubah .. Anak first on ubat, anak second dorg monitor je ..

bila pregnant, hormon kacau sikit, kadang tu boleh buat jadi anxiety. boleh jadi jugak pregnancy tu sebabkan GERD, and melarat jadi anxiety. seeloknya sis jumpa doktor, benda ni boleh dirawat.

sy anxiety dari sblm ngndung Smpai skrg..dh 4tahun..skrg ngndung 19w.. ada kala kena panik tu ya Rabbi..🥲