Mom support mom ❤️

Satu je nak cakap. Kalau awak tak suka. Jangan follow. Follow lah milk formula educator. Malaysia mungkin tiada, tapi luar negara ramai. Awak bagi fm ke awak beeastfeed anak ke. Tak menjadikan awak tu less mother. TIDAK. Janganlah di perli bf educator. Janganlah mengata bf educator. Janganlah buat statement yang putar belit bf educator. Dekat tv, dekat radio, banyak je iklan susu formula. Ada tak mak-mak bf ni marah, geram dan sebagainya??? Takde langsung iklan di tv dan radio pasal support breastfeeding. Dalam video dan statement saya sendiri tiada perkataan pun yang downgrade mak-mak bagi fm atau tak berjaya susu sampai 2 tahun. Cuba jangan jadi orang yang suka ubah atau menjadi pemutar belit. Yang nak belajar ramai lagi. Yang nak ilmu ramai. Yang nak berjaya ramai. Tapi janganlah cakap mereka yang berjaya dengan kata-kata : "untunglah susu banyak" "Untunglah ada susu" "Untunglah boleh susukan anak" Tiada yang untung melainkan dengan ilmu, usaha dan komited yang tinggi. Hakikatnya memang ramai first time mom tak berjaya sebab tiada ilmu. Janganlah untuk menidakkan perkara yang sebenar. Jika kita tak mampu, takpe. Usaha dan usaha lebih lagi untuk anak yang lain. Rezeki susu (kolustrum) tu Allah dah beri seawal 16minggu saat wanita mengandung. Kelenjar susu mula wujud (rujuk komen). Sebab itulah pentingnya ilmu. Elakkan lah berkata "Saya takde susu" "Keturunan saya takde susu" Ini adalah satu kata-kata atau doa yang seringkali mak-mak sebut. Tidak berjaya sekali, tak bermakna gagal terus. Usaha dan usaha lebih lagi. Ramai bf educator yang bersungguh untuk bantu. InsyaAllah. Banyakkan berdoa tiap kali menyusu atau pam. Sebab yang bantu kita juga adalah Allah. Semua dengan izin-Nya. Allah lihat usaha bukan hasil. Mom support mom ❤️ Let's spread love not hate or fear.

1 Balas

Saya setuju..biasanya terlalu sensitif semuanya dianggap perli. Huhu…