Gdm refer hospital

Sape kat sini pregnant ada gdm dan kena refer hospital? Share pengalaman please. Rasa down sgt²😔

2 Balas

sy gdm on dc. x perlu down or stress. sy awal2 dlu pun mcm tu bila dpt tahu, kena pulak tiau dgn MIL yg dy dulu xde pun gdm, I was like so what? bukannya kita nak, gdm tu bukannya penyakit, gdm tu berlaku waktu pregnant je, gdm happens sbb baby n perut membesar, menggangu sistem tubuh bdn. bila sy stress kena control mkn, sy igt anak je, nak anak selamat w/o any problems and kena twist that negative thoughts to positive one yg ni hanya sementara, dah bersalin insha Allah xde kencing manis dah. so, enjoy je, sy x terkesan sgt dgn gdm sbb mmg x suka minum manis2, cuma byk kena control portion mkn je laa.. enjoy your pregnancy ~

2y ago

saya pun kena tiau dengan mil saya. maleh layan 😂

saya, tp bukan sebab dpt gdm time pregnant, sebab mmng sebelum pregnnt da dpt detect time buat fertility test. so bila pregnant je terus terang je di KK. kena on ubat & insulin. so mmng kena refer hospital. setakat ni first time ke hospital xdela pulak bnda2 yg merisaukan. just check up biasa je. next week 2nd apptment at18w. untuk doc buat detail scan semua. as long as u ikut advise doc, kalau suruh diet, diet, kalau kena makan ubat, makan, kalau kena cucuk insulin, cucuk je. yg penting bacaan bsp elok. jgn down2 ok sis.

2y ago

ala jgn la down, bersyukur bunting pelamin. sy kena tunggu 6 thn baru ada. tp be prepared ye. mmng kena la selalu jengah kk tu lepas buka buku pink. kalau kk sy dia tnya da buat scan x kt klinik luar, kalau da baru dtg buka. so kalau puan da buat scan di klinik luar dan da nampak, bawa la scan tu nnt untuk buka nuku pink, and rasanya untuk gliclazide tu boleh stop dulu. metformin teruskan. tp better puan pergi secepat mungkin tau. untuk doc tentukan treatment terbaik untuk puan.