tak mengandung

Sape boleh bantu saye.... Saye dah lama khwin tapi mengandung pun belum... Sad

73 Balas

Pengalaman sy laa.. Mula2 kawin.. Nk sgt2 baby mgkin sbb dah terbiasa jaga ank2 buah.. Lgpon ade pengalaman akak sy 9tahun bru pregnant.. Tiap2 bulan stress.. Uzur akan lewat n tiap2 bulan check UPT 😂tambahan lak kami PJJ jumpe hanya 3hari setiap bulan😭.. Sbelum kawin sy keje.. Lepas kawin suami suruh benti atas sbb ayah sy xsihat dan perlukan perhatian..bertambah2 "peluang" nk mikir utk pregnant je😅suami always pesan "syg kene rileks, jgn fikirkan sgt.. Insya Allah ade rezeki kita" Then sy belikan suplemen utk suami dan sy sendiri amalkan jamu.. Dan sy akan pesan ke suami standby balik mase sy lepas uzur minggu ke2 @ ke3(bajet2 time sy subur) dalam masa sama sy study pasal hari kesuburan sy(ape yg jd pd rahim) dan kesuburan suami(kesihatan sperma) n tiap2 hari sy solat sunat dhuha.. Luahkan semua pada Yang Esa.. Alhamdulillah.. 9bulan lepas kami disatukan Allah dah makbulkan doa kami Thank u sbb sudi baca.. Harap2 membantu

Sis dah jumpa doctor? Kalau husband & wife xde masalah.. Boleh try method lain pulak... Cth2nya sis boleh g urut... Tp cari bidan yg betul2 reti urut.. Sbb kdg2 org yg boleh urut 1 bdn pun dorg belum tentu tau keadaan dlm bdn kita... Dorg just urut ikut step mgurut... Boleh try minum air rebusan buah zuriat, susu kambing + kurma, madu turki dr wawa zainal & aeril zafril tu... Selain tu sis boleh guna opk utk kesan waktu subur.. Sabar ye sis... Jgn stress2 tlalu pikir kan ttg tu... InsyaAllah sampai masa nnti akan dpt rezeki anak jugak... With love 💕💕💕

mkn folid asid setiap hari ,elakkan kafein . Hujung minggu sy n husband pergi jogging or hiking ,sbb nk berpeluh ,bila berpeluh bdn lebih sihat n hormon lebih stabil . dpt 1jam jln panas bdn pun dh ok. lpstu sy diet, sbb tnya dokter mybe sbb bdn besar pun fktor, so diet n mkn mknan berkhasiat ,syur syur mmg sy mkn bnyk . lpstu sy track period sy, track betul2 ,so akan tahu bila date subur. bila subur ,akan bersama pd jam 4 5 pagi . dh bersama terus letak bntal bwah punggung and kaki tegak pd dinding 😊

Tk pe sis ,sis kena sabar dh redha....jgn stress n enjoy your life day by day ....sya pun mcm sis juga n skrg sya dh 13 weekz 4 days syurkur alhmdulilah ...dulu saya stress asyik fikirkn bnda yg sama bila hti saya dh redha alhmdulilah Allah makbulkn doa sya ....doakn sya semoga dipermudhkan sepanjang mengandung ni sampai melahirkan ye 😗😘,sya kn doa kn sis juga semoga Allah makbulkan keingginan sis juga ..tp yg penting usaha jaga mkn ok 🙃

Saya berbadan gempal dan obesiti, dan dah dua tahun menanti zuriat. Sebelum ni saya cuba diet dan berjaya turunkan berat 9kg sebulan. Alhamdulillah rezeki saya selepas turun berat dan skrg baby dah 7weeks. Niatkan dalam hati, kita buat pemakanan seimbang utk diri sendiri dan dapatkan anak. Cuba sis buat pemakanan sihat dahulu. Ambil makanan dan diet yg seimbang, mudah-mudahan ada rezeki sis insyaAllah! ☺️

4y ago

Betul juga tu sis. Husband saya dari 100kg plus then dia turunkan berat badan. Alhamdulilah lekat. Mungkin salah satu sebab juga kan

Masa mula2 nk mgandung ank pertama..ada org share petua..makan delima sebiji..mkn sbiji jgn share mkn dgn ssiapa..sbutir jatuh pun x blh..dan jgn lupa..doa supaya diberikan zuriat..pastu sy mkn folic acid..suami pun kena jg pmakanan dan ksihatan..sbb benih bkualiti dr suami.suami sy pun mkn vitamin masa tu.kalo suami mrokok..suh dia stop atau kurangkan..in sha Allah..cuba ikhtiar..apa2 pun doa byk dan yakin Allah akan makbulkan doa kita..

Banyakkan bersabar sis. Saya pun ikhtiar 3tahun baru lekat. Alhamdulilah lekat dengan sendiri. Bila saya betul2 tak stress dan husband pun tak stress, itu yg buatkan lekat. Before tu saya dh pergi hospital jumpa doc macam2 nak preggy,tapi tak lekat pun. So bagi saya kalau dah sampai masanya mesti sis ada baby. Sis bersabar ye, kalau family bising or orng luar bising. Just ignore sis. 🥰

Maaf nk Tanya sis Dan suami Ada buat pemeriksaan kesuburan .. sebaiknya buat test dlu sis ,baru blh Tau apa masalahnya .. Mcm kwn Saya dia subur,cuma suami dia sperma cair tu yg dorg tkda anak ..skrg dorg ambik anak angkat dr baby ,dh 5 skrg umur bdk tu .. Yg kwn sorg lg tu kawin 6thn ,tkda anak ..dorg ambik anak angkat ..skrg anak dia sendiri dh 3 org ..dia beranak sthn sekali😄

Sabar ye sis. Saya hampir 4tahun baru dapat anak sorg. Mula2 try rawatan moden. Doktor bagi injection kesuburan. X sesuai sbb ambil injection tu saya jadi cyst. So doktor stop. & Doktor bagi ubat hormon tuk kecutkan cyst. Doktor pakar o&g tu sarankan saya try berubat cara tradisional. Sy berurut & minum air kunyit. Alhamdulillah lekat.

Sy mulakan dgn berurut.. Betulkn perankan. Pastu sy cuba teratak jamu.. Suami isteri kena mkn.. Pastu kalau period sis teratur.. Time ovulasi tu kerap bersama suami.. Ade apps yg bgtau kite ovulasi..ank pertama n kedua sy cuba cara yg sama.. Lmbt jgk lekat tp kena berusaha keras la..pastu serah kpd Allah.. Insyaallah sis..