underweight

assalamualaikum.. saye baru mengandung 6 week. berat badan saye 35kg. macam mane nak naikkan berat badan.. lg 1 bahaye ke klu mengandung underweight. saye da 8 tahun kawen ni kali ke 2 mengandung kali pertama gugur tahun 2016. klu ade sape yg pernah mengandung underweight boleh kongsi pengalaman.. terima kasih

9 Balas

Sama mcm sya weight sya normal 40 to start pregnant weight sya dh turun now 37 sebab xlalu mkn xdk selera mkn n bila mkn sometimes akn muntah balik sya pun risau bby sya but diowg ckp mmg mcm tu buat tempeh 3 or 4 bulan nnti akn jd ok sya pun tengah berharap n doa sgt supaya morning sickness sya cpt hilang blh sya mkn dgn selera n naik skit weight sya n ank sya pun blh besar skit sya pun tgh risau minggu dpn ad check up xtau la doctor nk ckp pa pasal weight n pasal keadaan sya nie...harap bersabar la sis kita sama sgt harap kita naik weight skit dri turun ja..

Sy msa pregnant ank 1st berat 40kg, 3bln 1st berat sy trn 3kg, siap kena marah, tp dh morning sickness teruk nk buat camne, msk bln ke4 sy naik 1kg tiap bln smp bln ke6, tup2 lps 7bln berat sy naik 5kg sebulan mendadak pn kena marah 😂... tp sy xde diabetic, alhamdulillah cuma bila dh start ada selera berat naik mendadak lak, total gain smp bersalin 28kg, smp brsalin berat sy 68kg... pecah rekod time tu sbb x pnh berat sy lebih dr 43kg 😂...

5y ago

Sy makan mcm.biasa xtau napa berat naik byk 😅...msa tu doc target sy kena diabetic tp lps test mgtt 2x mmg xde, sy msa ank 1st xde jaga mkn pn, slagi ada selera sy makan, tu naik byk, kena plak xde diabetic tu x takut...tp anak 2nd ni sy jaga makan sbb dh berumur, beza 10thn dr ank 1st ada diabetic lak, so kali ni mmg jaga makan. Yg 1st sy bantai je makan 😂

Saya underweight jugak sis masa awal pregnant 39kg, sekarang dah masuk 5 bulan pun still underweight lagi tapi dah naik sikit berat 41kg. Nanti hujung bulan ni check up lagi, maybe underweight lagi sebab tinggi 161cm. Makan macam biasa je sis, InshaAllah nanti naik sikit sikit berat. Naik banyak sangat nanti takut lekat kencing manis pulak. Naik sikit sikit pun dah bersyukur dah ni. Baby pun sihat je. 😌

5y ago

Sama lah saya pun jenis makan sikit sikit, makan slow pulak tu. Selama ni memang selalu underweight, tak pernah lagi bmi normal 😂

sy pon underweight. .kadng jd underweight ni sbb tk stabil dgn ketinggian . .mcm sy berat 43kg tp disebabkan tinggi 155..dy jd underweight jugak bmi. . sebb nk dptkn bmi kn berkait dua too. .so awk jngn risau. .just bnyakkn mkn buah2 jee. .insyaAllah baby tkkn jd pape walaupon underweight. .lagypon msih awl. .nnti bila bby dah besar. .berat too akn naik jugak walaupon tl bnyk. .

Sy masa bukak buku pun 39 kg je. First trimester morning sickness teruk, berat naik sikit je. Lepas habis morning sickness baru okay. Sebelum bersalin berat sy 61kg sis 😅. Mkn je mcm biasa, akan kerap lapar nanti. Skrg anak sy dah nak masuk 3 bulan, berat sy 45 kg ☺

Saya..sy sblm pregnant berat dlm 41 - 42kg mcmtu..skrg dah 31 weeks, berat 53kg. Naik dlm 10kg lebih jgk la.. Sy rasa lps 3 bln pregnant, sy jd kuat makan dan bselera..asyik nk makan je 😅

Sy underweight.. Mse Open buku brt 36kg.. Now dh 34week.. Brt dh naik 42kg 😀😀 ..Jnji kite mkn vit n supplement yg Doc saran kn.. Don't worry..

Saya underweight jugak. 38kg masa bukak buku, kandungan 9w.. Sekarang 26w, berat dh naik jadi 45kg..

Sy pn underweight..bmi x normal..skrang da 29weeks brat da 50kg 😖