sakit gigi...??

Sapa tahu MCM mana nk buat kalau sakit gigi time pregnant ni...??...Smpai ke kepala bedenyut ....muka bengkak dh ni...tapi xthu sakit gigi yg mana satu...tolong sapa tahu MCM mana nk kurgkn sakit...

21 Balas

Kumur air garam suam ..boleh lega kan sikit

5y ago

Dah sis...Sye rasa gusi ni bukan gigi yg sakit...

kalau sya berus gigi ja sampai hilang tu sakit..

5y ago

rasa2 ada kot semua pharmacy..ckp je gel sapu kat gusi.

Letak colgate kat tempat sakit tu.

5y ago

Cm sy bengkak at lelangit.. De cre nk surutkn x

sya kmur gna air garam..

5y ago

Tadi Dr dh bgi ubat harap ok lah..

kurang kalsium..

5y ago

sy gdm juga. tapi bole minum susu. low fat dutch lady doc bg minum tu.. amalkn pg dan mlm. inshallah kurang sakit sis. tapi sis dh ambik kalsium jnis ubt kan. consume smpai hbis heee :) tapi klau minum ais kdg dpt rsa sakit tu juga tapi tak seteruk sgt..

Mcm saya sis..rasa sakit gigi rupanya gusi belakang bengkak smpai ada nanah muka bengkak sblh telinga pun ikut sakit..pegi jumpa doc tmpt bklinik tu dia bagi antibiotic mkn sbb ada jangkitan bila gusi bengkak kan..nanah tu saya picit sendiri bagi kluar,syukur lps 2hri mkn antibiotik tu mbantu jugala reda bengkak dia

5y ago

15weeks sis.. so far masa tu mkn ok jugala baby pun sihat2 juga

Kumur air garam and gigit bunga cengkih. Kalau tak jalan makan paracetamol sis. Sy tak boleh tidur sampai pagi haritu siap nangis2 lagi. Pastu dah tak tahan makan paracetamol terus dpt tidur. Esoknya jumpa doctor gigi.

5y ago

Saya faham! 😭 Seksa kannn. Saya jumpa doctor terus dia cabut gigi yg berlubang. Sampai skrg alhamdulillah tak sakit dah.

Masa 31 minggu saya cabut gigi. Asalkan Ms cabut tu x stress. Sekiranya Ms cabut tu kita stress baby boleh keluar awal

5y ago

Saya pun gigi geraham bongsu sebelah kanan atas.. Gusi bernanah juga. Masa consult di private clinic, mereka minta buku pink untuk meneliti keadaan saya dl. Lps tu saya pergi ke klinik kerajaan, doc kata boleh cabut tp x digalakkan takut stress ms cabut. Waktu saya x berani. Lps 1 bulan, disebabkan sakit yg teramat sgt. Saya pergi ke klinik swasta berhampiran rumah. Doc ada tanya smada saya ada darah tinggi atau kencing manis. Dan dia kata boleh cabut asalkan saya tidak stress ketika cabut. Kesimpulan, Cuba dapatkan consultation dr beberapa doc sis. Insha Allah ada jalan.

Tampal guna bunga cengkih sis..hancurkn dulu bunga cengkih tu lepas tu tampal kat dlm lubang gigi..sy pn skg tgh prgnant tp bru 14minggu lebih..kdg2 mmg sakit gigi jg..tp yg heran gigi yg sakit tu x ada lubang pun n x rosak..

5y ago

Kesiann awk sis...mmg sakit klu gigi sakit ni..tmbhn lg time prgnant..bnyk sabar k..

Saya sakit time dah 7 bulan hritu...mcm2 sy buat...cengkih, bawang putih, air garam...last2..g klinik gg doc xbg cabut tp die tampal yg ade lubang...after 3days bru ok n boleh mkn dah mcm biase...Alhamdulillah..

5y ago

Sye bukan berlubang sis...garham bongsu senget dan dh mula bernanah...so die bagi ubat je...bertahan lh Smpai bersalin