Sakit Gigi

Saya skrg dah 31 weeks. Ada tak yg kena mcm saya ni sakit gigi yg teramat sangat dkt area gigi yg berlubang? Tp sebelum ni gigi tu dah tampal dah masa kandungan 4 bulan. Ni dah masuk 3,hari tanggung sakit. Ada cara lain tk utk hilang kn sakit gigi ni. Doktor dh kata tk boleh cabut. Hermm. Mcm mcm dh buat, kmur dgn air garam smua tetap sma aje sakit. Sampai dah bengkak dah gigi sy ni. Tolong bantu saya

7 Balas

Hi sy dentist. Kalau dh bengkak sila berjumpa dgn Dr gigi utk dptkan antibiotik ye. Sakit sgt2 dan bengkak tu tanda2 jangkitan kuman pd saraf gigi. Nnt lps bersalin boleh cpt2 dtg utk cabut gigi tu. Kalau di biar nnt akan sakit dan bengkak lagi.

5y ago

Iye, antibiotics mmg makan masa sikit nk berkesan, lagi2 kalau kuman dan nanah banyak. InsyaAllah after 3-4 days sakit akn hilang, tp antibiotics ttp kena habiskan ye puan.

saya kena gigi bongsu. xle cabut. kena bedah lepas beranak.. hurix ubat titis with clove tu membantu sgt. tapi make sure bersihkan betul2 gigi berlubang tu dulu

Sy pregnant 3 kali cabut gigi..try x nk cabut 3 mlm x boleh tdo tahan sakit..last cabut msa 36 week trpksa juga cabut..

Better buat rawatan akar.. Jgn cabut gigi tu kalau ia masih kuat .. Gigi ni kalau cabut effect pada kecantikan wajah kita..

5y ago

Tu sebab bila plan nk pregnant.. Ambik iron folic,kalsium sebelum kehamilan.. Jdi bila ibu kekurangan khasiat dlm bdn ..baby akan serap dri ibu kalsium dan iron folic.. Tu sebab masa pregnant macam2 berlaku cth masalah gigi.. krem.. boleh berlaku.

Gg sy rapuh masuk 7 bulan... Sampai berlubang. bertahan dgn panadol je. Sampai bp naik n terpaksa warded. Gara2 gg !

Itu hormon ibu hamil. Sb itu kita kena mkn ubt and bykn minum susu . Nnti ggi cpt rsk

Best to check with dentist. Could be a decay or cavity.