Bedung baby

Sampai umur berapa kita kena bedung baby ? Skrg ni baby dh tak nak bedung risau pula kalau2 kaki dia org cakap nnt kaki tak bedung tk lurus. Mummy risau anak dh tak nak bedung ?

37 Balas

Dr cakap last until 3 months je. Bedung ni just nak bagi baby rasa mcm dalam perut ibu lagi ja..womb sensation. Lagipun kan awal2 baby banyak2 terkejut2..bedung ni kiranya dapat bantu baby tidur dgn lebih nyenyak la..dan bedung lebih dari 3 bulan ya boleh sebabkan kaki kengkang..kalau tak bedung langsung takdanya bengkok dan kengkang sis. InsyaAllah..

bedung tu untuk bby rasa selamat je sbb baru lahir kan? belum biasa.. bukan untuk luruskan kaki.. kalau paksa kaki tu lurus, bedung kat kaki ikat kuat sbb nak ikut kata org.. dh besar nnti problem dia nak jalan.. bedung boleh tp jgn ketat.. biar je kaki dia cm biasa, jgn luruskan ye?

Mil sy ckp.. Ade kwn dia dokter..bg tau.. Elok bedungkan baby utk poster tulang blkg.. Saraf blkg mseh lembut.. Utk kesihatan badan baby la.. Nth sy pn xfhm.. Tp dia ckp elok bedung la smpai 8 bln ke.. 8 bln da bsar kot.. Tp klau bedung ok jgk.. Baby tdo lena je..

Bedung ni sbnrnya utk buat baby rasa selamat & tak gayat.. Jgn bedung ketat2 terutamanya bahagian kaki.. Sy bedung baby smpai dia 4 bulan lepas tu dah takda dah, sbb baby byk bgerak.. Tapi masih sekali skala bedung baby supaya dia tidur lena

BBY sy 3 Hari je bedung..pastu x nk ..nangis2 bla bedung..bila buka ok plak...terpulang pd mommy...kawan sy bedung BBY dia smp 8 bln .sb BBY dia mudah tkjut n bgi BBY tdo lama..ini info yg sy dpt pasal bedung..

3y ago

sma ngn sy...ayh sy sruh bedunh sbb dia nmpk kaki ank sy senget...sy bedung smpai 2mggu ja, lpstu xdh...umah kg panas, bedung ank cpt panas naik ruam...sy kata, ank sy bdn brsemangat mmg la nmpk senget...sbb lemak ja byk

Mommies boleh try baca ttg bedung di sini. Kenapa bayi perlu dibedung, kenapa bayi x suka dibedung dan apa peelh buat dll. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2623526354581932&id=1681178608816716

Ank sy bedug x smpai sbulan,Alhmdulillah xde pulak isu kaki begkok😅 skarag dh skolah pun masuk lumbe lari menag jugak 🤭.. bedug 2 tuk bb rase slamat sis n elak trkejut waktu tido bukan tuk tegakkn kaki..

Try bedung sebelah tgn je.. Kaki takde kena mngena dgn bedung lah, nak kaki lurus.. Buat urutan lurus kn kaki setiap pagi lepas mandi, bedung ne untuk elak baby tidur tkejut2 je.. Good luck mommy 💕

Saya x pernah bedung baby... cuma saya letak lampin saja atas dada dia.. baby tidur lena ja.. sebab baby kan memang suka tidur bebas.. kalau x bedung xda kaitanlangsung dengan kaki bengkok

Depend on baby tu..mcm sy smpi 3 bulan je..lps tu da tak nak..awl2 ank sy mmg mudah trkjut jd bedungkan dy utk dy tido lebih lama dan lena..bile da lps fasa 3 bulan ok saje smpi skrg tak bedung..