trimester pertama mual teruk

as salam.sy pregnant 10minggu 6 hari..sy mengalami alahan teruk tak bole mkn pape..semua mkanan sy muntah..sampai sy gastrik tak lalu makan pape..untuk sesekali gastrik ni adakah effect dekat my baby...sy risau kt dia.tp sy xkuat nk lawan mual ni..sy try mkn jgk..cuma waktu mkn dh tak menentu..apa tanda2 kandungan sy bermasalah.ad yg pernh alami mcm sy x

17 Balas

Saya mual teruk sampai week 15. Lepastu kena covid.. Tips yg mungkin berguna, saya pergi KK kemudian minta ubat tahan muntah dan paracetamol. Kemudian makan mcm biasa. Macam yg lain2 komen, early pregnancy mmg kena banyakkan snacking. Sekarang saya dah 15w3d, selera makan dah bertambah. Sahur makan nasi tambah 2 kali, with teh o ais kurang manis, kurma maryam sebiji, air kosong 3 cawan. Harap boleh la berpuasa penuh 😊. Goodluck sis, saya dah rasa 1st trimester. Mmg teruk. Walaupun banyak muntah, kena sumbat jugak sesuatu dalam perut, air kosong pun okay. Kalau tak nanti kita muntah berdarah.