Ubat tambah darah? Untk hb naik

Asalam nk tnye semua, sy dri obimin hb xnaik, so doc tukar iberet tp still takut xnaik, blh ke kalu pg nk ambk iberet, mlm nk kunyah maltofer? Blh combined x tp wktu lain2. #firstmom #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab #bantusharing #Sharing_dong_Bund #bantujawab

26 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Salam semua, saya faham bahawa anda sedang menghadapi masalah dengan penurunan paras hemoglobin. Saya ingin berkongsi beberapa pandangan dan petua untuk membantu meningkatkan paras hemoglobin anda. Pertama sekali, adalah penting untuk menjaga pemakanan yang sihat dan seimbang. Pastikan anda mendapatkan asupan zat besi yang mencukupi melalui makanan seperti daging merah, hati, telur, kacang-kacangan, dan sayur-sayuran hijau gelap. Selain itu, anda juga boleh mempertimbangkan untuk mengambil ubat tambah darah yang disyorkan oleh doktor. Jika doktor telah menukar ubat darah anda dari Obimin ke Iberet, adalah penting untuk memberitahu doktor tentang kebimbangan anda agar beliau dapat memberikan penjelasan yang lebih jelas. Adakah anda juga boleh mengambil Maltofer pada waktu malam, tetapi pastikan untuk memberitahu doktor anda untuk mengelakkan sebarang interaksi ubat yang tidak diingini. Konsultasikan dengan doktor anda mengenai pengambilan ubat-ubatan tambahan untuk memastikan keselamatan anda dan bayi. Saya harap perkongsian ini dapat membantu anda dalam meningkatkan paras hemoglobin anda. Jangan ragu untuk terus berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang lebih terperinci. Semoga anda dan bayi sihat selalu! #bantujawab #Sharing_dong_Bund https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

Tapi kena tengok cara awak amik iron tablet tu jugak. Iron tablet kena makan perut kosong. Kalau awak dah makan, awak kena jarakkan pengambilan tablet 2 jam lepas awak makan. Sebelum makan pun sama. Dah makan iron tablet, kena tunggu 2 jam baru boleh makan. And 2 jam sebelum/selepas makan iron tablet tak boleh amik caffeine. Macam teh, kopi, susu, coklat. Sebab semua ni halang penyerapan iron. Saya masa bukak buku HB okay. Lama lama drop. Dari 12 ke 9. Saya makan maltofer 2 bijik sehari. Satu saya amik lepas subuh. Dalam pukul 7 macam tu. Pukul 9 saya breakfast. Malam pulak, saya last makan pukul 8. Sebelum tidur pukul 10 saya makan lagi sebijik.

Baca lagi
3w ago

Cuba makan iron tablet sebelum tidur

VIP Member

Bole mnta pendapat dengan doktor.. Or mnta tukar dengan pil tmbh darah yg lain.. Tpi sambil2 consume sayur2an, kerang, peria, ikan bilis ke.. Nurse tu hari syorkan dgn sa amalkan pengambilan peria.. Sbb kndungan iron dia tngi.. Bole push trus hb naik.. Plus tetapkan jadual pengambilan ubt tmbh darah tu tetap..klu hari ni sis consume ubt tu jam 8 pagi, keesokannya dan hari seterusnya jg ambil ubt pads masa yg sama.. N mnum air bnyk2.. Nnt hb tu akan naik.. Btw, ni kna try n error jg la ya.. Bukan semua org mmpunyai keputusan yg sama even guna method sama😊

Baca lagi
3w ago

ok baik sis 😘

saya first bkk buku hb sy 8.2..pstu mkn zincofer asyik muntah..pstu doktr suggest tukar makan iberet..sy mkn iberet dari 8.2 naik 11.2..now 11.2..tp mkn kna jaga..mnum susu kna jarak dua jam sblum mkn ubat atau mkn nasi/lauk/sayur..lg ii sayur yg ad zat besi..mkn kekacang n buah..kkacang n buah pun kna jarak dua jam ngn susu..sblum makan ubat tmbh drh kna jarak juga 2jam slpas makan.. nk mkn ubat kna mkn dngn air yg ad vit c..cntoh Sunquick tnpa gula/Oren/perah buah oren. Semoga bermanfaat😁..

Baca lagi

klu sy sis sy mkn jmbu batu bru bkesan naik mdadak hb sy. hb sy 9.3 pn da kena bebel doc and misi aritu haha smpai kena mkn ion tablet 4 bj shari. itupun x naik byk. dr 9.3 naik 9.8 ja. pastu sy try mkn jambu batu plak, dr 9.8 naik 12.3. and sy try jugak calla milk tu. tp so far jambu tu mmg bkesan on the spot utk sy. heeee 😆 tp lain org lain kputusan dia. bleh sis try nanti..

Baca lagi
3w ago

biasanya sy mkn shari or 2 hari b4 checkup sis. sbiji buah tu bhgi pd 2. sy mkn stgh heheee esok mkn stgh lagi 😁 klu bdn sy jmbu ni bkesan dr ion tablet..

sy dh try zincofer tp muntah. try maltofel, naik sikit n turun balik. mkn obimin, sy muntah. mkn iberet , naik sikit tp x capai min target. mkn vit berasingan spt iron, pil lain; vit c, pil lain; smpai ckup multivit yg diperlukan; hb maintain tp tetap bwh pagar. yg buat hb naik ialah air rendaman kurma. hb naik mendadak. alhamdulillah. tu pon minum kebetulan sbb utk sahur.

Baca lagi
3w ago

Sis 3biji kurmake

Saya dulu doc bagi zincofer. Tapi sebab saya ada hyperemesis gravidarum, doc kk bukak case untuk IDA. Sebab asyik muntah je. Endedup memang IDA. Doc bagi iberet. Makan 2 bijik sehari. Still tak naik hb and pedih ulu hati. Doc bagi pulak maltofer fol makan 3 kali sehari. Pun tak naik. Last last kena iron drip 🥹

Baca lagi

kalau dah mkn iberet, mkn nasi perlu ada sayur n lepas mkn nasi boleh mkn buah2. sy mula2 jarang mkn sayur, slow2 hb drop dari 13 ke 10. Doktor minta sy mkn sayur/ulam2. Sy mkn regular, skrg dari 10.8 dah naik 11.9. Iberet mkn 1x sehari je. mkn byk2 pun xok bdn menyerap ion setakat yang perlu je.

sy makan obimin..tapi asyik muntah je kalau mkn..so sy minum pati delima gulsan dan minum calla milk..dari hb 11 sekarang 3x checkup dh naik 13.5 hb sy..sy minum dua2 so sy xtau gulsan ke calla milk yg naikkan hb sy..😂 obimin sy xmkn sgt seminggu sekali je mkn..dan sy xminum kopi..

Pengalaman sy .. makan zincofer tak mmberi kesan yg tinggi pun . Dari 10.8 > 11.3 sahaja Last2 sy stop makan zincofer sbb tak tahan bau zink tu, sy makan jambu batu & masa bulan puasa sy dah 9bulan tau .. makan kurma aje mendadak naik ke 12.9

1w ago

Kena gap ...