Kurang gerak 30w

Salam.Siapa disini yg dh masuk 30minggu, baby korg ok? Smlm sy experience baby kurg gerak dr 12tgh hr-4pm .tp so far cukup je gerakan smpai 530pm cuma gerakan nya slow dan tak mcm selalu..Sy dh kuis2, gerak2 kan perut ,minum air sejuk, makan bnda manis, baring mengiring pun mcm kurang jg gerakan. Smlm sy terus ke klinik.Semuanya okay cuma jantung agak laju (165-170) dan doc pn prasan baby mcm slow je gerak.Then dpt surat utk ke PAC.Sy dimonitor slama 40minit kt GH.Bacaan jantung alhamdulillah okay dan normal. Ada sesiapa mcm ni? Sy dh cari info dlm 'lihat soalan serupa'..cuma nk kan lebih kepastian dgn jwpn trbaharu all mommies. Mohon jwb (first mom dan risau)..😌

4 Balas

Saya penah mcmni, doktor kata kadang2 baby pun berehat antara 40minit - 90 minit mcmtu. Sbb baby pun manusia kata doktor😂 tpi baby taktahu yg ibu nya gelabah time tu. Apapun kalau rasa kurg gerakan je trus pegi hospital, sbb hospital lengkap peralatan utk check kalau jadi apa2..

12mo ago

itulah pasal...huwaaaaa buat cuak..tp xpa.pengalaman ni.atleast dh tau nk buat apa lps ni..doc kt PaC pn ckp kalau naluri tu rasa mcm kurg gerak..terus ke pac ..tq ya komen;)

saya 😂 baby tido sepanjang hari start jam 2 pm sampai 10 pm. gerakan cukup tapi baby senyap je. serah diri kat PAC jantung baby semua ok. Tapi keesokannya baby aktif dari biasa pulak. Agaknya baby memang tido kot. Mommy yang overthinking. Risau

12mo ago

oh yeke. .okay2 tu la .normal la kan..cuma kena make sure ada gerakan kan..waahh anak ibu ini prank ke hehe..aduhh..risauu.tp so far hr ni sy tgk pn sama.slow2 jg gerak...alhamdulillah msih ada gerakan....

hmm tunggu yg lain komen

park