bayi kecil

Salam..pagi td g check up hospital ampang..doktor ckp baby kecik..arini dh 34 minggu.berat baby 1.6kg++ je..sepatutnye berat baby dh 2kg kata doktor..jd doktor wat detail scan utk tgk ade masalah uri ke ape..semua ok..baby cukup sifat..pergerakan baby pn ok.mungkin sbb genetik..lg dua minggu kne jumpa doktor blik nk tgk baby ade perkembangan ke x..klu xde & baby stop membesar dlm rahim doktor suh siap sedia utk operate..ade ke ibu2 kt sini berpengalaman mcm kes saya? Klu ade baby pas lahir cmne, sihat ke? Ade tips ke nk bg baby besar seiring dgn usia kandungan?

11 Balas

Saya deliver baby on 37 week sbb placenta xde progression and baby kecik. Induce je. Xde operate. Doctor dekat kk xde habaq pon baby saya kecik or placenta saya bengkak. Saya bernasib baik ade follow up HKL dengan pakar sbb demam denggi masa mgandung week 29. And doctor pakar sana continue monitor baby and dorg pon x inform ape ape. Just ckp bende baik je. Tapi appoinment masa minggu 37 tu. Doctor x bagi balik dah. Die suruh check in terus hospital. Baby masa lahir 2.21KG jeee tapi skrg dah setahun 3 bulan and die membesar dengan baik. Sooo jgn susah hati sangat

Smalah sy dlu doktor scan kate baby kecik..n sruh induce bersalin..tp sy dibg pilihan..sy nk natural je..slagi sy blm bersalin tu asek kne scan jelaa..ikhtiar smbil2 mkn n minum benda yg bole naikkn berat baby..Alhamdulillah sy bersalin natural due date 27hb9 tp baby nk kluar 20hb9 berat dy pn x la kecik 2.7kg tu da normal da.sy x berani kne induce wlupn sblm ni pnah bersalin induce tp baby lain2 takot x tertanggong sakitnye kali ni.yg 1st bg kjesama bukaan cm jd cpat sakit pn x lame.😉 smoga dpermudahkn urusan sis.pastikn baby aktif..

Samalah , saya time 33 minggu hari tu scan berat baby 1700 . Baby Alhamdulillah okey , doktor pun kata kecik sebab mak ayah jenis badan kecik . Hari ni jumpa pakar lagi , rasanya bagi tarikh untuk bersalin . sebab dorang kata baby kecik so kena bersalin awal 37minggu . Tak apa kecik , asalkan baby kita sihat , dalam perut je kecik , dah keluar nanti jaga elok elok naiklah tu berat badan . Insyaallah

Anak ke dua sye lahir 2.2kg.. Risau jugak la masa tu mana tak nye siap kene check up pakar sume kan.. Lepastu doktor tak bagi bersalin lebih dri due date.. Kene bersalin awal takot baby stress katanye.. Jadinye kene la admit ward awal then kene induce.. Alhamdulillah, walaupon kecik baby xde apa2 masalh.. Ptg lahir esok pagi dah boleh keluar ward.. Sekarang baby membesar pon okay.. Alhamdulillah

33 weeks - 35 weeks, 1.5++kg dekat KK dengan ukuran FL pendeknya,memang down sgt²😥.Last kena refer pakar, scan tengok bby 2.5kg,wlw kecik sikit tapi bby sihat, air ketuban ok, semua ok. 38weeks sya serah diri sb darah tinggi, bby keluar 2.4kg,tapi alhamdulillah sihat semua😊kadang² mesin scan x tepat sgt, tapi kalau air ketuban ok, bby aktif, uri ok, InShaAllah semua ok,,

Sama mcm sy sis, baby kecik, tp perkembangan baby bagus doc ckp, perkembangan baby lgi penting doc ckp. Skrg sy positive saja. Mak sya kata baby 2 kg keatas normal. Sbb sy dulu lahir pun 2.3 kg. Asalkan sihat baby nya. Tu lgi penting. Baby kecik senang nak beranak.☺️. Semoga urusan kita dipermudahkan sis. Amin..

Sy pn mcm tu jgk. Lps 2 minggu scan balik, berat baby dh naik byk. Asalkan perkembangan dia baik, xde masalah pun berat kurang. Kdg2 mesin scan bkn blh percaya sgt sbbnya masa sy scan 40w 3.78kg, scan kt hosp masa admit wad 3.4kg, last2 keluar 3.06kg je. Stay positive ok? Hrp2 berat baby awk naik 2 minggu lg.

Pernah terjadi dekat kawan sy, so far baby dye membesar sihat.. Anak kami sama umur tapi anak sy lahir 3.14kg.. Sudahnye sekarang anak kawan sy lagi besar dari anak sy.. Jangan terlalu risau waktu mengandung ni kesian baby insyallah sy doakan awak dipermudahkan segalanya..

Mcm sy.baby lahir 36mnggu..secara electiv czer..berat baby 1.9kg je..bayi iugr..tumbesaran janin tbantut 2mnggu dr usia kndungan....10hri bayi d nicu utk pantau berat bdan sbb baby sehari dh d lahirkn berat drop 1.6kg..alhamdulilah skrg baby dh 4bulan..berat 5.7kg dh..

sempat lg sis..jaga pemakanan..ambil mknn nutrisi tambahan..cth shaklee..wassap sy..nnti sy terangkn.. http://wa.me/60192679814