maltofer

Salam..nk tnye sal maltofer ni..kne mkn brape biji sehari? 1 ke 2? Sebelum ni mkn iberet folic tp xtahan hari2 pedih ulu hati..pastu nurse klinik kkia bg zincofer..pn xleh mkn..muntah pening..jd nk try maltofer..yg ni kne tambah folic acid atau x? Sy pegnen 12 weeks..tqia

maltofer
14 Balas

Saya amik maltofer ni 2 biji sehari, pagi & malam. Memang tk boleh langsung telan ubat yg KK bagi. Pegi klinik swasta doc suggest maltofer ni alhamdulillah ok je takde muntah loya sampai bersalin. Tapi topup juga dgn makanan tambah darah lain mcm bayam merah, kerang, hati ayam, jambu batu. Alhamdulillah hb naik slow slow tiap kali checkup

Saya makan 2 biji, pagi n malam after makan, sebab hb memang low, mmg rasa mcm coklat je, lepastu top up dengan jambu batu and orange juice sebab pernah baca orange dpt bantu serapan iron.

Awal2 masa sy ambik dr suruh mkn 2 biji je, tp hb x naik sngt, then dr suruh mkn max 3 biji, tp still naik sikit je. So saya tukar iberet baru naik. Ikut badan masing2 rasanya

Sya di nasihat kan ambik 3 biji sehari.. Sblm ni saya ambik iberet tp jd muntah2 lg teruk dan hb pon tak naik.. Da tukar ni baru hb naik semula..

Sy mkn 1 je... Subuh2 mkn. Hb mmg naik ok.. Sblm ni iberet, obimin, zincofer semua xleh msuk. Jd pening & muntah teruk...

Sye mkn sbji je. .kdg sye amik time mlm sblm tdo .sye sme mcm sis la. .ubt kk mmg x bole mkn. .mln maltofer tros oke.

Waalaikumussalam, refer atas doktor suruh makan berapa biji sehari? Selalunya klinik suruh ambil sebiji sehari.

Sy pernah mkn iberet folid sekali jew , pas mkn rase loya , terus stop x mkn ape2 smpai baby lahir

Mf bertanya,maltofer ni mcm obimin ke?sbb sy cuba mkn obimin tp bila mkn je asyik rse pening

4y ago

Puan try mkn sblm tdo...utk elak pening lps mkn ubat..sy pn dlu cmtu mkn ubt siang hr kt opis jd pening kpla mual bagai.. then tkr mk ubt mlm b4 tdo..alhamdulillah...dh tdo xdelh rsa pening kpla kn..

Ikot saranan doc jugak .. sbb badan lain2 xsama tahap ketahanan tubuh