Lebih elok basuh atau pakai wet tissue

Salam..nak tanya..kalau bayi newborn berak lebih baik basuh guna air atau guna wet tissue je utk elakkan ruam?

15 Balas

sis,klu ada org tolong then bilas tanpa sabun setiap kali baby berak atau tukar lampin.. tpi klu sis brpantang sorang3, xlarat jln bole try mcm sy, sy beli spray bottle kt mr DIY tu, isi air, stp kali baby berak sy lap pelan3 najis dgn wet tissues lps bersih sy spray dgn air cuci smpai yakin, then lap tap tap smpai kering n then pakaikn lampin.. sy start buat mcm ni sbb sy rsa kulit baby sy sensitive, bila biarkn dgn wet tissue je mesti asik melecet n beruam.. so sy rasa mmg kna kenakn air..

Mcm saya guna both . Basuh atau spray dengan air , lap dgn wet tissues untuk more lagi bersih . Lap dgn tisu kering . So takda la lembap sgt bahagian punggung dan kemaluan baby . Selalu ruam ni faktor pampers tak serasi & wet tissues . Baby saya 3 kali tukar pampers nasib la ada samples & 2 kali tukar wet tissues . Sesuai drypers wee wee dry & pureen pink .

mcm sy guna kain mcm dlm gambar ni.. sediakan 1 bekas air yg brtutup, nk pkai rendam jer dlm air n lap bontot bby, 20 helai kain microfiber sy beli kat shopee bru 28sen sehelai, jimat pn jimat xyah beli dh bby wipes, dh gne trs cuci n jemur jer, bleh gne byk kali.. atau awk bleh gunting kain lampin jer 2 helai, buat size petak segi 4 sma..

kalau sedikit saya lap dengan tisu basah, sembur air dan keringkan dengan tisu.. ✅jika banyak saya cuci di bawah air lalu (siang) ✅jika banyak di waktu malam saya lap tisu basah, sembur banyak dan keringkan dengan tisu/napkin 😅da bersihkan dengan air paip baru yakin besih.. Syukur anak pon tak kena ruam..

First lap dulu guna wet tissue bagi buang najis. Then spray la air paip bagi lagi bersih. Guna botol spray tu senang. Pastu lap sampai kering. Sbb kalau nk basuh terus guna air dekat sinki, takut baby sejuk. Kena campur air panas sikit. Itu kalau rajin la. Haha

Wet tissue dan diikuti dgn air. Sebab lau bersihkan guna wet tissue sahaja tk cukup syarat dlm bersihkan najis.

Sy ikut keadaan.. klau tmpt sng nk pkai air.. sy basuh.. klau nk cepat sy guna wet tissue..tp sebolehnya sy elak guna wet tissue kerap² la

Saya basuh pkai air then lap guna tisu kering , wet tissue memang tk sesuai dngn baby saya pernah dulu pkai jadi ruam lampin

mcm saya kalu kat hospital wet tissue dulu. baru spray air..kalau kat rumah.. basuh je terus, pastu lap..baru pakai pampers

saya lap pakai wet tissue dulu, pastu bilas ngn air paip, mudah sikit nak basuh kat paip kalau da bersih