Anemia semasa hamil

Salam,nak tanya ibu2 yg berpengalaman kat sini..sy ada history anemia masa pregnant ank pertama,skrg tgh pregnant ank ke 2(6w) haritu ada g Kk sbb nak bukak buku pink,dorg bg tarikh bulan 9 nanti,lama lg.. sy dah bgtau nurse tu sy ni ada history anemia dan kencing kotor masa pregnant..even masa x pregnant pun mmg dah anemia sejak zaman sekolah lg..dorg ckp tggu next temu janji dorg akn settlekan smua tu..masalah sy sekarang kerap rasa nak pitam,kadang pengsan..lagi2 cuaca panas ni,dok rumah je pun..nsib baik ada suami kat rumah..mggu depan suami dah start kje,risau pulak sy tggl kat rmh dgn ank sulung(1y3m) jiran2 smua buat hal sendiri😅..nak mintak tolong pun jd serba salah sbb dorg suka buat muka😅.. suami nak beli ubt kat farmasi je tp sy x tau ubt mne yg ssuai sbb x cek darah lg..masa 1st pregnancy byk ubt tambah darah sy tukar sbb xde effect..last2 kne masuk ubt dlm badan jgak..so ibu2 kat dalam ni ada ke yg pernah kne mcm sy? Nak tggu next temu janji jgak ke? Byk kali call kk tu slalu dorg x jawab😒 #pleasehelp #pregnancy #ingintahu

1 Balas

hai mommy. saya pun anemia tapi masa pregnant sahaja. sebelum buka buku pink,husband belikan ubat zinc dekat farmasi je. beli iron tablet boleh, beli iberet pun dah okay. lepas buka buku pink,klinik bagi zincofer. so if boleh terima zincofer,boleh teruskan dengan zincofer tapi kalau tak boleh,bagitau nurse so that diorang noted dengan tahap anemia dan ubat iron yang mommy consume. macam saya,hb mmg low everytime pregnant jadi doctor offer zincofer atau iberet sahaja. saya tak boleh consume yang lain. itupun kene topup dengan cosmofer 😂