Keputihan di awal kehamilan

Salam..n slmt pagi,sy pregnant msi bru lg dlm 6w ++..pregnancy kli ni (ank k'3) b'beza dgn 2 ank sblm ni...keputihan sy d'awal² ni byk sgt..klu pegi klinik mesti dpt ubat insert tu kn,sbb tu mmg khas utk ibu preggy..msalah'y msa preggy ank k'2 sy guna ubt tu ad drh ikut kluar skli d keputihan(xbyk jgk,sikit jk) bla stop guna drh pn stop jgk..tu lh,sy xabis kn ubt tu..mohon p'kongsian yaa ibu²...yg ad pengalaman bgni @ sdg mengalami..ad cra lain x?..Contoh'y..mcm air basuhan utk kurangkn @ hilangkn keputihan yg slmt utk ibu preggy... Tq admin tlg post..😊

1 Balas

Saya pun skrg sama ada masalah keputihan, ni baru ank pertama, sblm ni mmg sy xda keputihan tp sepanjang preg ni sy banyak sngt keputihan dari awal kandungan, skrg sy da msuk 30week tp keputihan tetap ada, kadang pandai gatal n berbau, Dr ada bg ubat tu tp sy x berani guna, sebab kawan sy stu tmpt keja dia diberikan buat yg sma then mlm dia try guna sblm tidur tp dia mmg rasa lepas mskkn ubat tu sakit perut selang bbrapa jam dia guna, then pagi tu subuh2 dia da xthn sakit perut skli bawa ke hospital cek baby dia da nak jatuh dan dia keguguran masa tu usia kandungan dia da nak msuk 5bulan😭😭😭sedih sangat. Tu yang sy langsung xberani nak guna, sy balik2 minum air putih, kurangkan mnum dan makan yg manis or fast food@junk food. Sebab sy rasa mmg itu juga faktor keputihan bertambah. Usaha sja minum air putih dan basuh guna air suam, sy skrg try mcm tu guna air suam dan syukur klu basuh air suam rasa selesa sikit,dan pastikan miss v sntiasa kering. Sy just share tips utk keselesaan. Semoga bermanfaat. 😊