Dilema sorg bakal ibu, isteri, anak dan kakak sulung

As'salammualaikum. Hai mummy semua. Sy sekadar nk luah perasan sy ketika ini. Sy anak sulung. Br je kawen pada bulan 2 di usia 35 tahun. Alhamdullilah rezeki Allah, sy dan suami dkurniakan rezeki anak. Skrg sy dh 22w. Sy dan suami PJJ. Sorg semenanjung sorg borneo. Sy duduk bersama keluarga di semenanjung. (Ni rumah sy beli utk keluarga sy 10 tahun lps. Sbb kami bukan org asal negeri ni). 3 hari lps jd 1 isu. Raya aidiladha ni sy balik kg suami sbb adik beradik suami buat korban. Dlm masa yg sama adik bongsu sy nk masuk meminang sekali bertunang raya lps. Kami br tau pun 2 3 hari sebelum kejadian sdgkan sy mmg dh bgtau keluarga raya aidiladha ni sy balik ke kg suami. Slh sorg adik ckp, aku tanya je, ko x nak ke tgk adik ko sendiri bertunang? Sy jwp, dh janji nk raya sana ni. Dr lps raya puasa suami dh bgtau nk buat korban tahun ni. Jd sy dh bgtau family awal. Rumah Kami xde bilik extra dan dh brape kali suami balik sini, kami akan menginap hotel brg semalam dua. 3 hari lps Ada slh sorg adik sy ckp sy x hormatkan mak ayah. Sy dh berubah sejak kawen. Sy lebihkan suami dr mak ayah. Demi Allah sy xde abaikan mak ayah sy. Sy nagis minta maaf dgn mak ayah sy. Sjk pregnant ni sy selalu penat. Tenaga sy cpt hbs. Ye sy akui sy jd pemalas. Sy de alahan yg x tetap. Kdg sy muntah, kdg penat melampau, kdg sakit kepala sgt². Sy de masalah slip disk, bila pregnant lg cpt sakit pinggang sy ni. Sy juga cepat panas badan, jd sy tido luar banding tido atas tilam sy sendiri dlm bilik (kami kongsi 4 beradik perempuan dlm 1 bilik). Sy akui suami ajak tido hotel kalo dia balik sy ikutkan. Ni la masa sy nk bermesra dgn suami. Suami pulak nk jaga batas aurat adik² perempuan sbb kami tido luar bilik kt ruang tamu kalo suami balik. Ruang tamu ni sebelah bilik adik perempuan. Adik sy pernah ckp org lain pun pregnant tp x mcm sy asik tido baring je kerjanya. Sy jd double pemalas sjk pregnant katanya. Sy diamkan je. Sy nk jaga emosi sy sendiri. Tp bila kena br² ni sy nagis. Ayah ckp ayah faham keadaan sy yg duduk tgh² antara adik dan suami. Cuma ayah suh sy pandai bahagi masa. Mak pulak ckp adik² gase kehilangan sbb sy kawen agak berusia, masa adik² dgn sy lbh banyak. Bila sy kawen sy pregnant, adik² gase sy jauh. Lbhkan suami. Sy sedih sgt². Sy gase stress. Sy gase x tau nk buat mcm ner. Sy cuba kawan emosi sy tp x dpt. tetap airmata ni mengalir. Dlm family sy yg 1st kawen. In Sha Allah akn menyusul lg hjg tahun ni. Spjg pregnant apa adik² ckp sy diamkan aja. Buat bodoh. Suami suh buat derk je. Suami ckp jgn fikir bukan² tp sy dh x mampu kawal emosi sy sendiri. Sy hanya nk luah perasaan sy je. Maafkan sy. #dilemaibubaru

24 Balas

Sis, jujurlah baik awak bawak hincang dgn mak ayah & suami awak mcm mana. Adik2 tu biarkan je, dieorg xrasa apa yg awak rasa suatu hari nnt Allah akan bls blk entah lebih dr apa yg awak rasa jgn terlalu riak @ sombong ckp itu ini pasal org mengandung. semua pompuan akan merasa moment yg sama inshallah kalau ada rezeki Allah. awak bincang dgn mak ayah & suami awak mcm mana,sbb awak dh belikan rumah tu agak lama untuk family awak, samaada awak yg perlu sewa rumah lain untuk keselesaan awak. Sbb tengok keadaan cta awk pun sampai berkongsi bilik ramai2 tu agak penuh la rumah tu. Skrg kan awak tgh mengandung pendapat sy baik awak cari rumah sewa lain,nnt ada anak bertambah2 lagi isu awak jd stress. Bahaya stress ni nnt boleh terbawak2 tekanan perasaan melampau, takut awak terlepaskan marah kpd anak pulak nnt. Baik memghindar sebelum makin teruk mslh awak ni awak. Harap awak dpt pertimbangkan semua tu elok2