Sakit tulang pinggul/pinggang

Salam,maaf bertanya sbb mcm dah ingat2 lupa.normal ke rs sakit tulang pinggul ketika baring terlentang then nk pusing mengiring. Pregnancy br nk masuk 2nd trimester.

18 Balas

Saya dlu xde pula sakit tulang pinggul/pingvang, cuma sakit celah kelangkang je. nak pusing kiri kanan utk mengiring mmg nangis sbb sakit sangat, nak bangun dri tidur pun kena papah suami. Sakit sgt, tp dr kata normal sbb anak dah masuk laluan. Anak masuk laluan start 28w x sabar nak keluar 36w lahir 😂 xpasti la pla kalau sakit pinggul pinggang sbb x pernah rasa dlu. Boleh tanya dr kalau rasa btl2 x selesa ya.

4mo ago

Itu la..kalau dh 3rd trimester sy tahu mmg slalu mommy2 akan hadapi benda mcm ni..sy br 1sttrimester..susah jgk la ati sbb masih jauh perjalanan..😅

sya kena mcm tu trismeter 3 langsung tak boleh bergerak trpksa husband angkat,Seminggu juga sakit mcm tu🤣 Bagi thu nurse tu perkara normal sbb tulang punggung nk berkembang hahaha . Lepas tu nurse bagi tips klau nk pusing pastikan badan, kepala & kaki pusing sama. Jangan bagi tekanan berat dekat Kiri atau Kanan kena balance. So sya ikut arahan nurse alhamdulillah skg tak rasa sakit tu dh

4mo ago

Ye sis..itu la yg sy buat skarang ni..tp slalu yg terjadi bg yg dh 3rd trimester sbb baby dh nk masuk laluan..ini sy br nk masuk 2nd trimester..itu yg mcm susah ati sket tu..😅

Sy sis 🙋🏻‍♀️ Sy hjung trim1 nk msuk trm2 dh..sy perasan klau mlm2, kdg klu sy nk pusing dr mengiring tu mesti rse lenguh/sakit dkt bhgian pinggul n pinggng..nk alih kedudukn kne slow2..klau x rasa cm urat tertarik tsimpul cmtu..klau berjln n bdiri lama pon sma start rasa lenguh pinggng..berjalan pon kdg dh mcm org sarat pregnt😅

4mo ago

Lbh kurang la kita kalau mcm tu..😅 Nk naik tangga dh start berasa sakit dh ni belah kanan..hrp2 x makin teruk la..

Sis pergi mengurut dgn bidan, sy dri 1st trim ngilu dkat privart part, 2nd trim sakit punggung jalan mcm org sarat, last g ngurut alahmdulillah lega, tpi tetap kna berurut dlm 2 bulan skli. Sbb skit tu akan dtg balik. Alhmdulillah masih boleh jln laju even 35 wk da skrng

4mo ago

Syioknya kalau dh boleh urut2 ni..mmg lenguh2 dh bdn ni rs...tp sini susah nk cari bidan or tukang urut utk preggy moms..huhu wow..35w dh..semoga dipermudahkan urusan bersalin awak nnt ye..aminnn n tq for sharing info

saya skrg 33w...mmg tgh alami sakit bila tukar posisi mengiring sejak hujung2 trimester 2 lg, kadang sakit atau cramp bawah betis langsung x boleh gerak...tapi saya akan tinggikan kaki saya melebihi paras dada waktu baring tu, kurang jugalah rasa sakitnya

tulang pinggul tu maksudnya bahagian mana sis? depan ke tepi ke tengah? boleh jadi PGP. kalau ngadu kat nurse/doktor pun akan dikata normal juga. seeloknya jumpa physiotherapist kalau sakit tu mengganggu.

4mo ago

seeloknya jumpa physiotherapist, dia akan ajarkan exercises etc untuk balance-kan ligament/tulang kita supaya tak sakit. sekurang2nya search je "PGP pregnancy" di yt, banyak physiotherapists yg ajar cara bergerak, berjalan, pusing atas katil, turun naik kereta etc, dos and don'ts dan exercises yg boleh amalkan supaya sakit tu tak makin teruk. kalau sakit sangat, cuba tuamkan kawasan sakit tu dengan sejuk/panas, tuam 5 minit, alihkan 5 minit, ikut keselesaan.

Normal awak, nanti masuk 2nd lg sakit sekali pakej ligament pain, celah kelengkang n private part nyilu. Masuk third lagi sakit. Sbb baby makin membesar sbb tu gitu. Usap usap je area yg sakit tu

4mo ago

Baik..tq sis..risau sbb awl lg dh rs gini,tp tgok ramai moms pn mcm sy..ok sket la..😅

sy pn mcm sis sakit pinggul belah kiri , ketika mgiring blah kiri lama² .. sy pusing blah kanan, picit dlm mase 10 minit akn rse lega sikit . 27 weeks skrg .kdg² rse kaki krem jgk .

4mo ago

Sis dh 27w..sy br nk masuk 11w dh start rs sakit tulang pinggul..😅 Tp tgok rwspon mcm ramai je..normal la kot kn..tq sis.semoga d permudahkan urusan bersalin nnt ye

Sama sis. Saya kalau tertidur terlentang jaa nanti nak pusing mmg sakit tapi sebelah kiri jaa jadi. Malam mmg suruh husb tolong urut lega jap. Selang 2,3 hari jadi balik huhu

alaaa same la... sakit jgk belah kanan... pastu tgh2... nk pusing mase baring tu lahaiiii... ngilu... ni perut regang2 plk... org ckp baby bump nk membesar... bru 12week 🥴