baby muntah

salam..hye nk tnya...baby sy umur 1m16d...baby kuat menyusu...skrg cmpur bf n fm...tp stiap kali mnyusu,baby muntah...kerap bila bg fm...dah burpp pun muntah lg...bf pun kdg2 muntah jugak...bila pas muntah,baby ngamuk lg mintk susu...bila bg muntah...ada sesapa pnah jd mcm ni tak??boleh share ape patut sy buat??

6 Balas

Baby Saya 1month 22 days. Sama kes macam sis. org Tua2 ckp kalau baby girl mmg mcm tu. cara saya settle: 1. periksa lubang puting botol. kadang cara kita cuci botol susu menyebabkan lubang tu koyak dan menjadi besar. so baby minum susu akan terlebih angin. 2. lepas susu kan baby, dodoikan baby sehingga terlelap baru letak di katil. 3. kalau mummy rasa Baby dh over limit minum susu, cuba bagi puting palsu. saya akan bagi puting palsu (walaupun Baby xnk) dan dodoi baby sehingga tido. 4. in between susu kan baby, burp Kan baby banyak kali. contoh, baby minum 3 Oz. lepas dh susu 1.5 Oz, burp Kan baby dulu, then sambung susu. kalau x burp pun, saya akan biar baby rest kejab, then baru sambung susu.

2y ago

baby sy pun mcm ni sis. baby girl. baru2 dia macam ni.. baru 1months.. dah bagi susu, 3 oz .lepastu nangis nak lagi. harini 2 kali dia muntah yg pekat. risau sy 😥

banyak faktor 1. terlebih bg susu. check balik tempoh waktu,jarak bg susu n ML susu yg sesuai usianya 2. posisi susu. mungkin terlalu rendah 3. kalo bf,maybe susu terlalu laju.ni bleh refer byk group kt fb utk bf.bleh tambah ilmu kt sn 4. baby just nk kita dodoi dia utk lena. baby sy akan marah2 dlm 5 mnit pstu tertido.just pelok n dodoi je.hehe 5.jgn lupa check baby,kotlah kena gigit nyamuk ke. check pampers gak. maybe dia panas ke.

sama macam saya, bagi susu banyak tapi muntah balik lepas tu nangis nak lagi. saya bagi puting palsu biar dia isap smpai dia terlena nanti bila dia dah terlena dia buang sendiri puting tu. mak mertua cakap kadang kadang baby bukan nak susu sangat cuma nak isap puting ja.

Posisi botol masa menyusu kot sis.. Tak boleh ada ruang udara. Kalau ada tu yg angin masuk & buat baby muntah..baby jadinya masih lapar sbb tu minta susu lagi.

alami yg sama..ank sya 1m20d..dia nk kita dodoikan sbenarnya lpas dah burppkan jgn bg susu lg..try dodoi baby tu..ank sya kena masukan dlm buai

perot baby masuk angin sbb 2 lepas susu dia kerap muntah