Jeluak atau muntah susu

Sy nk tanya, baby sy 25hr (03.03.2021) .. die mcm xpuas bf .. jd kami tambah susu fm... Mlm sy nk die biase bf, n siang fm, untuk persediaan sy nk masok bekerja nanti senang.. btw susu badan sy kurang untuk di pump atau buat stock.. tp sy masih x mengalah untuk bf die Mlm 8.30 , selepas sy bg bf die jeluak susu sikit, selepas sy burpp kn die (kira2 dlm 20minit untuk die burpp) baby sy tersedu(hicup), selepas 2 die meronta ronta mintak susu lg walaupun tersedu nye da hilang... Soalan nye jeluak susu adakah tande baby da terlampau byk susu ? Risau jika terlampau byk susu sy bg die akan muntah byk Adakah baby sy masih x cukup susu dlm situasi ni? Adakah baby sy x sesuai susu fm y sy bg.. anmum first step... Sorry #firstbaby #bantusharing tq

1 Balas

perut baby tu mcm span, bagi 10 oz pun baby tetap akan minum. sampai tahap terlebih minum dia akan muak. bila topup fm, baby akan skip beberapa sesi df.breast kurang rangsangan, susu pun kurang terhasil. nak susu cukup, slowly kurangkan fm. kerap² df. lagi kerap df, lagi banyak susu akan terhasil. bila minum fm, nmpk baby kenyang sebab susu fm lambat hadam.tak mcm breast milk, yg mudah hadam, baby sekejap² nk menyusu. sebabtu ibu kena yakin dengan bf anak pun dah cukup selagi kencing berak ank ok, ada kenaikan berat badan. if ibu ada niat nak bf, boleh dapatkan bantuan LC, troubleshoot masalah face to face.😊

3y ago

fhm sangat sis, it okay ibu if nobody support, kalau bukan diri kita sape lagi kan. sabar ye, sis boleh ikut group support bf kat fb. http://bit.ly/feedbymomma ramai kat sana support. positive selalu . inshaallah. hugs🤗