buntu..opk try to pregnt?

salam....hai sy nk tnya opk sy dh positif belum mcm ni? sy test lpas period dlm 13/4 smpai 24/4 ni baru naik terang tp lpas date tu opk sy dh xdpt dh terang camtu ..adakah tu adalah hari subur sy pda 24/4 tu?? 24/4 tu gmbar atas skli...yg bwah opk pada 25/4..next opk dh xda dua line dh... first time guna opk.. 2tahun menanti....tq yg membantu?

buntu..opk try to pregnt?
7 Balas

Salam sis. Saya guna juga kaedah nie utk ikhtiar. Alhamdulillah last month saya buat pada hari ke 17 line terang sangat. Terus bagitahu husband and dia balik dari outstation ambik cuti. Utk hormon LH nie, dia akan keluar start 10am-8pm. Jadi saya akan ambik pada jam 5pm. Dinasihatkan sebelum nak ambik bacaan LH, kurangkan minum 2-3 jam sebelum supaya kandungan LH pekat dlm air kencing. Bila line dah terang, maksudnya, ovulasi akan bermula selepas 12jam. Jadi, saya akan bersama dgn suami keesokan hari selepas dpat result line terang. Hormon LH nie fungsinya merangsang terjadinya ovulasi, jadi bila LH dah tinggi, maksudnya ovum akan dilepaskan selepas 12 jam. Dan tempoh ovulasi hanyalah 24jam selepas ovum dilepaskan. Jadi lebih tepatnya, bersama dgn suami sehari selepas line opk terang. Memang sehari selepas bila ambik bacaan, line dah pudar, sbb ovum sudah dilepaskan. Syukur buat kaedah nie, bulan nie period lambat 2 hari, cek upt +ve. Now dah 5 weeks.

4y ago

Tahniah sis. Jelas explanation. Sy opk first timer alhamdulillah delay 1 period. Takut2 nak guna upt lg huhu then try test opk, positive. Alhamdulillah on the same day, upt pun double line. Boleh jd opk akan positive semula masa nak dekat due period.

Lewat 4 Hari..tapi bdebar jugak nak cek..sebab selalu negatif jew..doakan yew

saya pun nak cuba OPK juga lah. Anak sulung saya dah 4tahun. Saya x makan perancang pun

5y ago

tahniah sis. jaga baby elok² ye. sy baru je nk cuba OPK. sekarang nie pun sy redha je bila bersama. tak berharap apa². semoga ade rezeki saya nanti. doakan saya ye sis.

Saya dh 8 minggu tpi ad okmo mual2 sy rasa tk thu nk MKN mnde hilang mual ni

Waktu subur bila ada keluar 2 line pekat dekat stick tu..

ye betol positif opk awk date 24/4 tu

Ye sis.. 24hb tu +ve..