cari punca

Salam,doc bru tukar kn sy pd iberet,tp lpas mkn iberet tu prut kmbung,pdh ulu hati smpi muntah2,xthu la sbb iberet atau 2,3 hri ni mmg prut xok..sy mkn iberet stgh jam b4 bkfst

10 Balas

Sye mkn obimin xbole bwk. .mkn iron tblt pon x bole bwk. .pning2. .bdn jd letih. .mntah2. .prt x sdp ..smblt. .sye tukar ke maltofer alhamdulillah oke. .xde da nk pning ke ke mnth2 ke ape ke. .ade ubt yg bole bwk. .ade yg x. .pdhal first prgnant oke je mkn ubt drii kk. .yg ny x bole. .

4y ago

Sye x bole bwk obimin. .kple brt. .prt x slse smblt trok. .mntah. .sye tuka mkn maltofer. .alhamdulillah okee. .

Setengah ubat mmg xsesuai dgn bdan kita.. Sy sndiri pun xsesuai 2 jenis ubat. Iberet kena mkn time perut kosong sis... Try 2jam lepas sarapan. Kalo xok, try mkn sblm tido... Sulam dgn sunquick atau fresh oren. Kalo xok jgak, blh bg taw dktor utk tukar ubat. 😊

awal2 mkn iberet pun sy mcm tu.pg sblm srapan perut rasa pedih x selesa + lapar lg smntara nk tgu sarapan.ada la dlm 2 3 hari.lps tu sy tukar mkn sblm tido.nsib okay.pg sblm srapan jarakkn dlm sejam dua.stgah jam tu dekat sgt lg.

Akk mkn pg sebelum sarapan..pastu cover dgn jus gulsan x bg rasa ubt tu..pastu terus tido dl hahaha..sbb rasa dia tu x blh thn..dlm 1jam tido gtu br bgn ok lah pastu..

Mungkin tidak ngam ni ubat sama sis.. syaa mmg tiada alahan since pregnant.. so sya makan 2 jam sebelum bfast.. ok ja.. kalau sis ada alahan..makan selepas bfast

Wslm... Sy mkn iberet ok Alhamdulillah xda apa2.. Sy mkn sblm tido ambil dgn air oren sunquick..

Makan breakfast dlu lepastu mkn iberet. Mana boleh mkn vitamin sblm isi perut 🤔

4y ago

Ye ke sis..sbb doc ckp seeloknya tme prut kosng..tq sis...lps ni sy mkn dlu bru mkn ineret

Saya makan sejam sebelum breakfast.. Pagi masa perut kosong...

sy mkn malam nak tido allhamdulillah ok

Saya mkn malam sebelum tido. So far ok