anak tido tak ikot waktu...

Salam..bby sy dh nk msok 7 bln..tpi tdo x normal..asyik tdo 4 5 pgi mcm tu..bgun plak dlm tgh hri..mcm mne nk ubh gya tdo dye tu yer..ke mmg normal bdk2 mcm tu??

6 Balas

mulakan rutin dari pagi hari ... kejut kan dia pukul 8 pagi .. ajak dia sarapan mandi kan dia ... main2 dgn dia lepas zohor tido kan dia dan pastikan dia bangun sebelum pukul 4 ... sambung balik main² dgn dia semua bagi dia penat ... bg dia makan malam pukul 6.30 mcm tu atau pukul 6 pun boleh...lepas maghrib padam semua lampu bg dia tido.. sy buat mcn tu masa anak saya baby ...

Mcm saya lepas zuhur bgi dia tido bila bgun tu main2 , makan dsb bila malam tu crucial time sikit 😅😅 kene jaga emosi si anak ni , main dgn dia dlam pkol 10pm bgi susu n biarkan tido (kalau si anak celik mata juga saya tak layan , saya pon buat2 tido then dia pon tido sama sbb tkde siapa nak layan dia haha) lama jdikan rutin .. then dia terbiasa

5y ago

Yer..kuat semangat ank sy ny..huhu..siang2 hri main kjap jer..nk bg main lg mgantok..nk tdo..klau x mgamok je kje dye..kne bg tdo jgk ..tu yg mlm2 aktif bkn main lg..xpe sis..ny dye bru 7 bln..mgkin 8 9 bln nty dye dh phm..dye ok dh kot..sy hrap2 dye dh nrmal la wktu tdo tu...

Dye akn ttdo jgk pkol 10 tu ..smpai pkol 12 dh bgun..tros nk main smpai 3 4 pgi..dlm pkol 3 tu sy dh bwk msok blik..dye main guling2 jap ats ktil pstu ttdo..

Blh didik lg tu, masih bby. didik dia tidur awal jam 10 mlm, tutup lampu, jgn bg tgk tv/ gajet bbrp jam sblm tidur. Lama2 dia terbiasa

Sama la anak sy. Sy tutup lampu gelap2 pun die main jugak sesrg. Die rase rugi tido ni🤦🏻‍♀️

Saya pon mcm tu .. Tp saya ada jumpa tips utk train anak tidoe awal .. Saya buat alhamdulillah menjadi .. Kalau ayahnya cuti dia akan tidoe lewat .. Tips yg sy buat : 1) kurangkan dia tidur siang (sy akan bg dia tidur lepas zohor ) 2) waktu ptg bykkn bermain dgn dia .. Dia akan rasa penat ..(jgn lupa bg mkn 😁) 3) dlm pkol 6-6.30pm bg mandi 4) dlm pkol 8pm mcm tu sy akan bg dia mkn .. (lepas mkn mesti mngntuk ptg dah penat main ) Anak saya akan tidur dlm pkol 9pm mcm tu .. Kdg kalau sy bg mkn lepas mghrib ..dlm pkol 8 tu hanyut dah .. Tp pastikan tutup lampu jgn bg ada bunyi bising .. Kalau dia nk susu just bg mcm biasa .. N dia akan bgn dlm pkol 5am ..

5y ago

Ok sis..insyaallah sy cuba..trima ksih byk2 sis..☺