Vaksin booster

Ade x ibu2 yg pregnant trimester 1 xambil booster lg? Wajib x kne ambil booster sebelum melahirkan?

18 Balas

doktee Suh amik ke... sbb dokter Sy dia xbgi cocok booster sbb tngh prengt tkt bahaya... lgi pun sblm boosterkan masa dos 1 dan kedua 2 to kan ...dorg akan tnya sama ada kita prengnt atau tak .. kalau xprngt blh cocok dan kalau nk Prengt kena tunggu 3bulan selepas vaksin to.. Sy tnya sbb apa.. dia ckp tkt perkembangan baby xnormal... kecuali di galakan sngt oleh dokter

2y ago

booster x wajib ambil,nurse takkan paksa,nurse akn tanya je kalau tak nak nurse takkan paksa,tak ada syarat kena ambil booster baru boleh bersalin sekarang,tak wajib dah rasanya

Saya hari tu dari bulan 2 tau prgnant, tak ambil2 booster tapi sampai la 5 saya gugur. Ni baru pikir nak ambil balik, tapi hsbnd kata tak wajib dah, betul ke. Pening saya. Kalau pasal wajib untuk melahirkan rasanya tak pasti pulak, kena confirmkan dengan doc balik, skrg tau kalau tak amik booster kalau kena covid still kena kuarintin 7 hari gitu ja.

2y ago

*bulan 5

1+2 saya dulu sinovac. doc dengan nurse pun ada suruh ambik booster. tapi sebab takut ada risiko (walaupun doc dgn nurse cakap okay je ambik), mintak dengan nurse dan doc untuk cucuk booster lepas bersalin. rasa ni atas keyakinan diri. kalau rasa nak ambik, boleh teruskan. kalau tak berani, boleh mintak untuk lepas bersalin. wallahualam.

Tiada masalah andai sis tolak untuk booster . Lain orang lain kesihatan badan dia . Saya drpd gov kata wajib sampai la sekarang ada kelonggaran pun saya tak amik lagi . Tunggu lepas bersalin akan amik . Sis boleh bincang dgn suami perlu amik atau tak . Kemudian inform nurse atau doktor keputusan sis . Mereka takboleh paksa .

nurse ada suruh tp dktor ada yg x suruh,kna bincang elok2,kita tau badan sndri mcm mna,dos 1 sy ok je,dos 2 sy kena teruk,rasanya sma mcm positif covid,bezanya x hilang deria bau n rasa je,jd sy x berani nk amik risiko dgn booster,lgpun ni 1st pregnancy,x nk la tanggung risiko apa2

2y ago

tula puan..ape lg bkn vaksin yg sme..sy dlu dos 1+2 sinovac.. Alhamdulillah xde ape..cuma skrg klu ambil booster KK akan bg pfizer..so sy xtau mcm mn penerimaan bdn mcm mne..

Sis jgn ambil.. sy cucuk booster masa 28weeks.. at 30weeks perkembangan bby sy x normal. Tak ikut graf. Sblum tu smua ok. Tp Alhamdulillah bby ok cuma dia kecik 2.4kg shj. Lahir 37weeks, doctor suruh bersalin awal sbb air ketuban kurang dan bby pun x membesar dlm perut dgn baik.

2y ago

Sama2 Puan.

sy ambil booster sebulan sebelum pregnant.. Kebetulan pula. Apa yg sy tau booster ni boleh kurangkan effect klu kena covid. Klu nak ambil booster better ambil sinovac, sy hr tu ambil pfizer effect dia nak seminggu lebih. Tangan sakit ngilu and demam

2y ago

terima kasih infonya ye puan

saya dah nak hujung trimester 2pun tak ambil booster 🤣 doktor kk nak buatkan appoinment ambil booster tp saya ckp lepas bersalin saya ambil. sebab trauma dulu masa preggy ambil 1st dose lepas tu gugur .. huhu nak dpt bukan senang 🥲

2y ago

amin yra .. jaga diri sis

saya tak ambik pun , doc ada tanya tapi saya jawap je taktau .. ahahaa pastu dia cakap tunggu lepas bersalin pun ambik tapi itu pun atas persetujuan sendiri juga kalau taknak dorang tak paksa ..

saya ambek booster bln 3 ituhari mase dh pregnant 6 minggu tp saya xtau saya pregnant hahaha..lpas 10minggu baru buat upt ...n scan kt klinik swasta... Alhamdulillah baby sihat je

2y ago

sy sinovac puan..rasa berbelah bg nak ambil ke x..