Jantung baby

Hi salam. Sy pregnant almost 5 months, tapi perut tak nampak lagi, baby gerak pun tak rasa lagi. Tapi sy puasa harini. Mcm mne nak tahu baby berdegup jantung ke tak ya 😅 atau mmg kena scan je baru tahu? Risau pulak saya 😅 takde discaj ke apa2, cuma penat nak pitam je sbb tak minum air. Ada alat ke yg kte boleh guna kat rumah utk cek jantung baby?

11 Balas

Ramainya geng kat sini. Pape update kat sini la eh macammana ibu ibu berpuasa. Saya masih cuba bertahan di hari ke-4 ni. Tapi dok melepek je harini tak dapat nak buat kerja apa sangat. Pagi tadi je bertenaga basuh pinggan mangkuk & sidai kain baju. Baby pun ada gerak sikit sikit. Semoga kita & baby kita semua kuat in shaa Allah. Takpe kalau nak buka puasa, nanti boleh ganti. Nyawa anak tiada ganti. Kan. 🥲

1y ago

tp doc pesan kalau rasa pening, pitam, sakit kena berbuka ye. Jgn paksa diri😊

Hai sama dengan saya almost 5month so far sy puasa setakat ni okay lagi.. and sy mmg dh start rasa pergerakkan baby menendang.. biasa untuk tahu jantung baby berdegup.. tangan suami sy dapat rasa tapi tgn sy tak dpt nk rasa 😅

1y ago

time bln puasa ni macam mana nak rasa perut kite ni mengeras yang menandakan kite kene berbuka puasa ye.. sy takdpt nk bezakan

Sy pown da 5month..da berjaya puasa 3hari..tp hari ke 4,Sy berbuka sbb pinggang dgn Perot terasa sakit sngt..husb Kate buka je..tk ape..esk puasa blik..hihi

sy pun kndungan 5 bln lbih, before puasa sy g kk checkup utk cek kandungan n heartbeat bby, overall normal, mgkin sis blh pergi klinik utk cek jugk.

sma sy pon 5bln sis sy alhamdulilah direct puasa xde pape2 lg stakat ni baby ada gerak2 tp utk 5 bln baby xde la kuat sgt bgerak

pn still puasa ke skrg? sorry tanya sbb saya nak tahu juga😅 saya skrg tgh cuba puasa juga sbb rasa boleh puasa...

1y ago

samala sy.. sy rasa nk pitam sy buka je.

untuk check heartbeat memang kena pergi scan kat klinik. doppler yang jual online tu tak trusted.

1y ago

i see, okay thank you!

Sy guna fetal doppler.. Skdr suka2.. 😅 Tpi kalau rasa tk yakin, blh pg scan..

1y ago

okay thank you!

salam sy 5bulan jugak..still puasa lg alhamdulillah dipermudahkan lagi

salaam. saya pun mcm awak juga and teringin nak tahu jwpn nya hehe