ADAKAH NORMAL BERAT BABY NEWBORN MENURUN

Salam sy nak tnye,adakah normal berat anak baru lahir menurun,masa lahir berat anak saya 3.38kg,hari ke-7 berat turun 3.2,hari ke-10 berat anak turun 3.0kg,sy jadi susah hati,menyusu BF ok je,apa sbb dia ye?ada sape2 boleh share pengalaman?Ini anak pertama saya

8 Balas

Waalaikumussalam..x prnah pulk jd mcm tu..kalu turun sikit pernah la..ank sy pernh turun dari 3.0kg masa lahir ke 2.7kg, pd hari ke-2..tp lepas tu dia naik semula..baby sy mase tu kurg menyusu byk tdo n jaundis..

kalau bby tgh kuning biasa memang turun sikit. kerapkan susukan anak. 1/2 jam sekali atau paling lewat 2 jam skli susukan. monitor berak n kencing baby skli. tkut baby dehydrate

baby mmg akan trun weight masa awal2 kelahiran lg2 kalau jaundis.. kerapkn nyusu nnt akan naik balik.. offer susu tiap 2 jam .. kejutkn bby kalau dia tidur

Bayi baru lahir mmg akan turun berat sekurang-kurangnya 10% dua minggu pertama. Lepas tu dia akan naik balik. Kerapkan minum susu ya.

wassalam. normal. sy dri 2.7kg turun 2.4kg. just kerapkan susu.

normal sis.. jgn fikir bukan2 just bagi je bf mcm biasa

mungkin sbb baby ada cirit birit atau sembelit

Baby kerap menyusu x sis?