Masuk 7 bulan lebih, Berat makin menurun. Normal kah?

Masuk 7 bulan lebih, berat makin menurun. Normal kah? Masa trimester ke-2 berat naik dengan jayanya. Tapi masuk trimester-3 berat macam makin menurun.

7 Balas

Normal kut sis?? Saya masuk 3rd trimester ni pun berat turun dan start muntah2 semula macam mula mula pregnant dulu😅 Masa 2nd trimester berat saya naik juga. Cuma so far total berat naik 3kg je selama mengandung 😅

sy pun berat turun bila masuk 7 bulan ni😅 sejak pregnant ni berat baru naik 2kg. lepas tu tiba² turun 1.5kg..doc kata kalau turun lg kena ambik darah..

1y ago

Sama... Next appointment ambil darah utk PE profile & tiroid ... Sbb turun sngt...

Sy dh 30w..Doc sruh sy diet sbb berat badan tiap buln naik 3kg .. hrap buln depan dpat trun skit.. sbb sy nafsu mkn xbole kawal laa

1y ago

Sama la mcm saya 30w skrg 😂 2 bulan kebelakangan ni naik sebulan 3kg. Sudahnya kena repeat minum air gula & monitor bp kt rumah HAHAHAHA . Result air gula yg pertama tak sangkut, ingtkan dh boleh hooray hooray. Sekali nahhhh kena repeat minum secepat mungkin

kalau semua sihat tak ada masalah pun. saya pun turun juga. lagi ringan dari sebelum pregnant. 7bulan juga.

Risau juga nak hmpir 4 Kg turun dalam 3 minggu. Last scan perkembangan baby ok. Mengikut carta.

1y ago

Selagi dr xde kata apa2 psl berat awk means ok la tu, sbb sy berat turun 6kg tp sy tanya dr ok atau x, dr kata ok jg jgn saja berat or size baby ikut x berkembang. Sbb bila scan perkembangan baby semua ok.. Tp klu awk masih risau boleh ke klinik terus direct tanya dr ye.

sy berat naik spnjang khamilan cuma 1.7 kg.berat bulanan sy naik lbih kurg 0.3kg

Yg penting berat dan saiz baby normal mengikut week..