Anak tiri diabaikan

Salam. Sy nak tau mcm mna procedure utk ambik anak tiri utk sbg anak angkat? Sy sbg ibu tiri sedang menyara anak ini, bapanya abaikan kebajikan dia (sekolah/mkn/tmpt tinggal) sama jugak ibu kandungnya. Situasi skrg, anak ini anak luar nikah. Dititipkan kpd sy utk jga (bapa dia sruh). Ibu kandung belum daftarkannya sekolah utk tahun seterusnya. Tak pernah kirim apa2 utk anaknya, tak pernah melawat anaknya di sini melainkan sekali (hnya utk ambik dia pulang beraya). Setahun tak pernah datang jenguk (hanya v.call). Sy nampak pengabaian di sini. Saya dlm proses penceraian. Kalau sy cerai mcm mna sy nk dptkan hak jagaan sepenuhnya atas anak ini? Sy kesiankan dia dan sgt2 sayangkan anak ini.

1 Balas

Rumit jugak ni sbenarnya sbb bapa pn xde hak penjagaan ke ats ank ni sbb mmg dh sah ank luar nikah..gini la, sis bincang dgn ibu dia baik2, buat permohonan ank angkat, tp kena pastikn ibu dia sign segala borang..klau x mmg susah..apa2 jd hnya family belah mak dia je berhak, bapa dia atau belah bapa dia mmg xde hak ats ank tu

5y ago

Saya tengah tunggu maknya daftar dia skolah. Kalau masuk tahun depan tak daftar jugak. Ermm tak tau lahh