Soalan untuk anti vaksin. Anak2 yg tak vaksin sejak baby boleh sekolah tak?

Assalamualaikum. Sy ibu kepada 3 org anak. 2 org anak sy dah fully vaccine sejak baby. Skrg anak yg ketiga baru 8 bulan. Suami sy buat hal, tiba2 terjebak jadi anti vaksin. Dia tak bg sy bawak anak utk cucuk vaksin bulan depan (umur 9 bulan). Katanya takyah vaksin dah terus. Sy memg tak setuju, jenuh dok berdebat dgn dia pasal vaksin. Soalan utama sy skrg, kalau anak tak cukup vaksin, mcm mana dia nak sekolah nt ye? Nak daftar sekolah, wajib fully vaccine atau tak? Mohon jgn kecam sy. Sy pun dah buntu nie. Mcm2 hal sy risaukan bila anak tak vaksin. Risau kesihatan dia in future nt. Pastu risau pasal hal sekolah nt. Tolong bg pendapat dan nasihat. Terima kasih

1 Balas

undang2 Malaysia belum boleh nak halang anak2 tak vaksin ke sekolah. kalau cikgu kata tak boleh, awak boleh bawa isu ni ke guru besar, lembaga sekolah, dan seterusnya ke KPM. untuk memudahkan supaya tak jadi isu kemudian hari, masa nak daftar tu buat surat siap2 mengatakan awak tak vaksin anak, vaksin apa yang ambil apa yang tak ambil, dan kenapa. pihak sekolah akan simpan sebagai rujukan.

7mo ago

terima kasih puan..