selera

Salam . Sy nak tanya . Ada yg tak mcm sy . Bila preg langsung takdapat makan nasi . Masuk ni 5 hari dah . Hmmm

28 Balas

sy.. dari 5w tak boleh bau nasik, masuk 22w baru boleh mkn nasik. Sebelum tu makan tomyam n laksa jer sbb tu je yg tekak terima. Nasik makan sesenduk pun susah nak habis. yg penting minum air bg cukup. makan je makanan lain yg awak boleh mkn. janji perut tak kosong. Bnykkan makan buah n sayur hijau. Buah epal & limau kasturi bagus utk kurangkan loya.

Saya macam tu juga. Bukan kata nasi, makanan apa pun susah nk masuk. Pernah sekali makan nasi 2 suap pun menangis tak lalu nak makan. Tapi Alhamdulillah dh msuk 2nd trimester, okay dh. Saya doa banyak2 bagi selera makan tu ada. InshaAllah. Gantikan dengan roti apa2 bijiran utk dptkan karbo. Minum air kosong banyak2

sama je..awal2 mmg mcmtu..bila xblh mkn nasi, tukar menu mkn mknn lain..mee, bihun, kueteow, roti, biskut..buahan2 jus2..lauk pauk, sayur2..ikot je apa tekak nk mkn..mmg awal tu perut xkn knyg sntiasa lapar je sbb xmkn nasi kn. nti lama2 alahan dh mkin bkurang, slow2 dh blh mkn nasi.

sy dari 10w sampai skarang 17w x lalu mkn nasi putih.. kne cari mknn lain sbagai gnti.. mcm bihun ke mee ke.. roti, biskut.. mkn je pape yg trlintas.. ksian kt kndungan.. dye bukan kisah pn kita alah ape.. yg pnting dye serap nutrisi..

Sy pon mcm awak jgk.. kndungan msok 5bln bru slow2 mkn nasi.. cbe gntikan nsi dgn mknn y awak boleh mkn.. sy gnti dgn bihun.. bubur.. mkn buah2.. y pnting mkn.. xleh lyan sgt tekak.. sian bby dlm prot lpar...

Sy start 8weeks langsung takda selera mkn nasi,skrg dah 16weeks pon still sama tak bole mkn nasi,makan nasi je mesti badan lembik dan muntah2...rasa teringin nak makan nasi tu Tuhan je yg tahu🙃

Tau2 jer mngandung terus loya2 mcm kena gastrik.. masuk kandungan 6week terus lemah,tpksa masuk wad 1 malam masuk air . Asal makan muntah,smpai minum air punx masuk..

Ada.. Saya baru 9 week.. Nak masak nak makan semua x boleh.. Kalau mkn kat luar ok jer.. Yg penting bukan masak dirumah.. Tak tahan bau masak an tu.. Loya tekak.

Sy sampai kandungan 7bulan alah nasi. Bubur jela sy telan tiap masa, makan dgn lauk2 sampingan. Kandungan 7bulan lebih baru boleh telan nasi tu 😄

Sy.. Mkn sesuap pkn nk muntah.. Tp sy tuka pd bnde lain.. Sy mkn more lauk n sayur.. Lps usia kandungan 6mo keatas bru boleh mkn nasi..