Labour room

Salam , sy due bulan depan . nak tanya masa masuk labour room tu kita just bawak pakaian newborn , pempers , tuala , bedung atau selimut baby jeke ? Mcm sabun mandi semua tu tak payah bawak atau kene bawak ?? Sbb ade org ckap nurse akn guna hosp punya #firstbaby

17 Balas

Wasalam, dari pengalaman saya bulan lepas saya bersalin di hospital kerajaan. Saya masuk labour room tanpa bawa apa2 keperluan ibu atau bayi. Sbb pihak hospital memang dah sediakan pakaian untuk dalam wad. cuma bawak pampers je satu standby dlm labour room. itupun kalau nurse izinkan.. saya pon mula2 ingat kena sediakan perlengkapan ke labour room. rupanya tidak perlu pon. sb kita akan duduk dekat wad.. waktu nak checkout hospital je baru saya guna barang2 yang sudah saya sediakan dari rumah. so puan boleh standy alat2 untuk bawa balik baby jela.. paling penting pampers.. biar lebih jangan kurang nanti kita gelabah nak cekau .. bawa la topi, sarung tangan dan kaki termasuk selimut baby lebih nanti dlm wad baby sejuk. kesian anak awak.. semoga dipermudahkan segala urusan yee puan..

Depend on hosp... Cm hkl dulu sy bawak baju baby ngn pampers ngn bedung... Tapi Last2 nurse amik pampers je.... Yg lain semua pkai hosp pnye nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉pasal penjagaan dlm pantang, pemakanan baby.... Borak santai2 pun boleh https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7 https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

sy beria kemas masuk dlm ziplock. ada la 3 4 set sy bwk. last2 nurse mintak sekeping pampers je. sy bersalin kat hsa. kalau nak standby blh la baju selai, pampers sekeping, bedung & napkin. barut, sabun, minyak angin semua x pyh.

tgok hpital jugak.mcm sya bsalin kat HSI bulan 6 baru2 ni nurse suruh bawak pampers je sekeping.lain2 tak payah..baju kain bedung semua pakai hpital punya.nti klu dah masuk wad baru kita pakaikan yg kita punya

4y ago

klu dekat HSA saya tak tahu plak mcm mana..pape bawak je nti boleh tanya nurse apa yg perlu bawak ke labour room.mcm HSI dah nak balik baru tukar baju kita.sbb sya bsalin normal so sehari je kat wad pakai baju hospital je nak balik baru tukar😄

masuk bilik bersalin rasa bwak lampin baby je kot.... nanti dari LR smpai wad guna hospital punya... dlm wad baru bersih2 kn anak tukar baju yg kita bwak dri rmh... mcm sabun rasa lebih selesa bwak sediri punya...

Sy pulak bawak berbeg2 pegi hospital da mcm nk pegi holiday 😂 kesudahanya guna sehelai je baju baby mase dlm wad sbb mase dlm LR mmg gune brg2 hospital.. Tapi pampers baby n pad kene bwk byk sbb tu penting..

depends, ad sstgh hosp minta kite bwk pampers baby je dlm lr, baju baby n pad hosp sediakan , tapi standby je beg kecik lengkap brg baby (1beg toiletries baby, 1 beg baju baby)

sy dlu kat lb bawa bedung , sarung tngan and kaki, lampin, and baju je.. kdg² ade hsptl yg trus mndikn baby and ade yg tak.. oh ya bawa kprluan mommy juga pad and spndr ye

Mase saya beranak kan anak saya 2 tahun lepas, dia suruh bawak baju dengan pampers, aleh2 semua barang hospital dia pakaikan kat anak saya.

sy masa bln 6 brsln bju smua pk hospital puny..smpi plng pon hospital bagi free 1set baju..sy brsaln kat hospital swasta