Chickenpox dalam pantang

Salam. sy baru bersalin 13 feb 24. pantang bersalin baru seminggu. sakit sgt bhgian jahit sbb naik cp kt situ. harini hari ke 4 sy demam cp so perlu kuarantin dgn baby. ade yg berpengalaman tak psal ni ??? ade pantang ke ?? tips cpt sembuh ke?? sbb sakit sgt 😭

4 Balas

Elak menyusu badan dgn baby.. Dan jaga jarak.. Jgn sesekali dekat bby.. Ni pengalaman ipar sya.. Anak dia minum susu formula dulu.. Sbb sya juga keja d hosp.. Byk minta pendapat doc..klu bole awak jgn jupa dulu bby sampai awk sembuh.. Sbb ada kes anak dia ikut demam dan pgalami jantung Blubang2 selepas itu.. Sbb bby tidak kuat.. Blum cukup injection..

Mandi guna sabun himalaya daun semambu (neem) inshaAllah cepat kering. Boleh jugak beli krim acyclovir sapu kat farmasi ada jual.ubat makan pun ada kalau diorang jual. Byk minum air dan ubat demam 6 jam sekali. Saya doakan sis sembuh.

kalau sy kena cp mse trimester 1.. doc buat detail scan untk check keadaan baby.. sy guna batu kawi dan sapu kt tmpt cp tu.. alhamdulillah biji² air tu cpt kecut.. selain tu sy jgk ambik ubt antivirus untk cp

Saya kena masa semester 2 , Alhamdulillah buat detail scan baby sihat, Saya pkai ubat sapu & mkn ubat yg doc bagi