Susah tidur malam 1y6m

Salam. Sesiapa ada pengalaman ank dh besar pon susah tdo ye. Dah cuba mcm2 cara. Sumpah penat

5 Balas

Anak saya pun kategori susah tidur, senang jaga. Cara saya ialah, mmg kena set rutin. Malam sebelum tdur, wajib tukar pampers, tukar baju, bagi susu dan pesan dengan dia sebelum bagi susu, "lepas susu ni ibu tutup lampu ye, tak mahu main dah, kita dah nak tidur tau, kalau main nnt ibu marah, kena tidur tauu.." Lepas susu saya terus tutup lampu dan pura² tidur bersama dia. Kdg2 berjaya dia ikut tidur sekali, kdg² dia masih nak main lagi, tapi saya biarkan dan tak layan dia. Saya cuma cakap, ha main lah sorg² dalam gelap. Dia tahu pulak takut, terus baring peluk bantal. Ataupun dia akan berangan sendiri ke, cakap sorg² ke .. sampai dia tertidur. The point is, sy mmg tak kan layan dia selepas tutup lampu. Anak saya 1y4m siang nap cuma sekali dan waktu nap cuma sejam saja. waktu jaga anak saya 10 pagi - 2 ptg 2 ptg - 3 ptg (nap) 3 ptg - 9/10mlm So waktu berjaga dia mmg saya bagi lama sikit biar dia letih dan mengantuk sebelum tidur. dan saya akan cuba pastikan anak saya tdur malam 12 jam skurang kurangnya. itulah jadual tidur bangun dia hari²

susah macam mana? siang dia ada tidur tak? anak kerap makan manis ke? sebelum ni tidur macam mana? atau since kecik lg memang susah tidur? kalau tidur malam, selalunya berapa jam?

mcm skrg plak,dia tdo siang 2 jam (12-2). berjaga smpai malam pkul 11. pkul 2,3 pagi bangun berjaga sampai 6,7 pagi. tdo kejap smpai 8 lebih. begitulah rutin skrg

masa kecik dia tdo 30mins. berjaga berjam2. pernah tdo 10-10.30 mlm. berjaga smpai subuh. dia xreti tdo sendiri. dah mcm2 cara cuba. whitenoise,buai

Hahahaha sama anak saya jugak paling lewat kol 2:30 pg baru tido 😂