PERSIAPAN BARANG BBY

Salam semua,nk tnya boleh tak tlong senaraikan list barang bby yg nk diperlukan dahulu, buntu nk start dari mana Terima kasih semua

7 Balas

MANDIAN☃️ 1. Tuala bayi 2. Sabun Bayi head to toe 3. Bedak✅ 4. Lotion Bayi 5. Besen Mandi 6. Krim Bayi(Nappy Rash) 7.sedut hingus baby 8.minyak telon bebiku 9.pad mummy 10.underwear mummy 11.kain batik / skirt labuh berpantang 3helai 12.botol simpanan susu 😴TIDUR😴 1. Bantal Bayi✅ 2. Kelambu 3. Tilam Bayi✅ saya beli dua.satu span nipis utk atas katil tido dgn mummy n mudah utk brlatih pusing bdn nnti sbb prmukaan rata.satu lagi tebal isi kekabu boleh pkai lama dn sejuk. 4. Katil Bayi❌tunggu besar 5bulan baru beli. 5.portable swing✅ xnk beli pn xpe sama mcm buai. 6. Selimut/ napkin✅ 👗PAKAIAN👗 1. Baju Lengan Panjang✅ 2. Lampin/Diapers✅ 3. Baju Lengan Pendek✅ 4. Seluar Panjang✅ 5. Seluar Pendek✅ 6. Stokin Tangan✅ 7. Stokin Kaki✅ 8.napkin untuk bedung✅ 📜LAIN-LAIN📜 1. Baby Wipes 2. Cotton Bud 3. Kapas bulat2 untuk sapu ubat pusat & ubat luka jahitan mummy 4. Bakul Baju Kotor 5. Baby Detergent 6.ALMARI plastik pakaian bayi 7.pump milk

5y ago

Tq sis

Wa’salam wrt sis.. Yang ni apa yang saya beli ye : Ikut pada sis nak beli yang mana 😊 1. Pakaian siang & malam 2. Barut 3. Mittens & booties 4. Hoodie (3 helai je) 5. Bibs 5. Napkin/swaddle 6. Kain kecik/towel kecik sebagai lap2 @ burping cloth @ lapik sebagai bibs pun boleh 7. Diapers 8. Wipes 9. Nappy rash cream/barrier cream 10. Alcohol swab (wajib bagi saya) 11. Hand sanitiser (wajib bagi saya) 12. Minyak telon urut untuk kembung perut 13. Cotton buds 13. Set tilam dia (yang lama dah sedekah kat orang, jadi saya kena beli yang baru) 14. Bouncer/swinger (kadang2 baby tak nak burp, jadi sy letak dalam swinger sebab swinger kedudukan tinggi & sekiranya baby muntah, sekurangnya tak muntah terus jatuh ke bawah) 13. nail clipper & sikat brush 14. Set mandi & lotion (sy prefer organic) 15. Mosquito patch Itu permulaan yang saya prepare 😊

5y ago

Sama2 sis..🤗💕💕

Sis berapa bulan dh ? Saya hari tu dh 8bulan . Baru beli . Saya beli semua keperluan baby . Baju , mitten , towel , set mandi , pampers , set bedak , napkins , minyak2 telon .

5y ago

Nk buat senarai list,tuk beli sikit² dahulu

5y ago

Tq serina

5y ago

Tq ira

Ini listnya

checklist simple n cukup untuk nb dulu... Pampers 👍 Selimut baby👍 Wet tisu 👍 Bedak👍 Sarung tgn/kaki👍 Topi👍 Tuala baby 👍 Stokin ibu 👍 Barut 👍 Minyak urut baby Bantal/tilam baby Sarung bantal/sarung tilam baby Beg LR Spender👍 Bra👍 Pad👍

5y ago

Wc..😊